Not so ”Sweet Home Alabama” anymore

Alabama State House

Alabama State House | Ironiskt nog översätts delstaten Alabamas latinska motto: ”Vi vågar försvara våra rättigheter”. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta

Tänk att det var det som skulle till för att jag skulle bryta tystnaden och börja blogga igen – ett vansinnesbeslut i senaten i Alabama.

Jag vet att jag varit borta länge från den del av den här bloggen som faktiskt var dess intention från början, mina reflektioner över vad som händer och sker omkring oss. Jag gick tillbaka i arkivet och letade upp mitt senaste icke-Eurovision-relaterade inlägg och hittade det här – inte konstigt att jag tappade sugen tänker jag när jag läser det inlägget nu två och ett halvt år senare.

Och nu har det hänt igen, ett obegripligt beslut på andra sidan Atlanten som får min frustration att växa sig så ohanterlig att jag behöver skriva av mig i bloggformat. (Jag lovar att det kommer att komma trevligare ämnen här i bloggen framöver, men det här bara måste ut nu annars vet jag inte vad jag gör.)

Senaten i den amerikanska delstaten Alabama har alltså röstat för ett lagförslag som gör det olagligt att utföra abort om inte den gravida kvinnans liv är i fara. Inga undantag. Inte ens för de kvinnor som utsatts för våldtäkt eller incest. (Det fanns ett förslag på justering i lagförslaget som skulle inkludera ett sådant undantag men det röstades ner med 21–11.) Man anser alltså att exempelvis en 12-årig flicka som blivit gravid efter att ha utsatts för våldtäkt eller incest ska tvingas genomgå graviditeten och föda fram barnet. Hon är ju *infoga valfri harang av svordomar* fortfarande ett barn själv! Barnmisshandel är vad det är!

Enligt förslaget förbjuds alla aborter från och med den tidpunkt då man medicinskt kan fastställa graviditet, dvs långt innan flickan/kvinnan själv känner av graviditeten. Och för att göra det hela värre; den som försöker hjälpa till genom att avbryta en graviditet kommer att riskera 10 års fängelse, eller så mycket som 99 års fängelse om hen lyckas. Att jämföra med straffet för våldtäkt som i Alabama ligger på max 20 år. Den läkare som genomför en abort på ett våldtäktsoffer skall alltså straffas hårdare än den våldtäktsman som är upphov till graviditeten?

Den gravida kvinnan som genomgår aborten kommer enligt den nya lagen inte att straffas. Men däremot innebär lagen absurt nog att den kvinna som utsätts för ett missfall kommer att behöva bevisa sin oskyldighet för att undvika straff för avbruten graviditet. Men ni hör ju själva hur vansinnigt detta är!

Omröstningen slutade 25–6 och av de 25 som röstade för lagförslaget var SAMTLIGA vita, republikanska män. Vi tar det igen – Vita. Republikanska. Män. Som sitter och fattar beslut om kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Jag vill inte ens veta hur många decennier vi backade i tiden nu, men nog känns det lite väl medeltida för dagens samhälle. Jag trodde vi hade kommit längre. Inte konstigt att kvinnliga demonstranter runt om i USA ikläder sig dräkter ur den populära dystopiska serien Handmaid’s Tale för att belysa hur maktlösa de känner sig i denna absurda verklighet.

Demonstranter utanför Alabama State House tisdagen den 14 maj | Foto: Mickey Welsh / The Montgomery Advertiser

Demonstranter utanför Alabama State House tisdagen den 14 maj | Foto: Mickey Welsh / The Montgomery Advertiser

Det här är alls inte den första strängare abortlagstiftningen som genomförs i USA under kort tid. Bara i år har inte mindre än fyra delstater – Georgia, Kentucky, Mississippi och Ohio – drivit igenom s.k. hjärtslagslagar som innebär att abort blir förbjudet så snart man kan påvisa hjärtslag från embryot – dvs ca sex veckor efter befruktning, då många kvinnor fortfarande inte är medvetna om sin graviditet. Även i Missouri är en ny abortlag liknande den i Alabama på väg efter att den röstats igenom i delstatssenaten i torsdags; en lag som gör abort olagligt från vecka åtta och inte heller denna med undantag för våldtäkt eller incest. Enligt en sammanställning som The Washington Post gjort så har sedan 2001 inte mindre än 660 delstatslagar som begränsar eller förbjuder abort införts i olika delar av USA, samtidigt som endast 33 initiativ som stärker aborträtten godkänts.

Anledningen till att denna våg av restriktiva abortlagar kommer just nu sägs vara att man hoppas på överklaganden ända upp i den Högsta Domstolen som numera har en konservativ majoritet efter Trumps nya tillsättningar. Planen är att man genom att få abortfrågan lyft i detta forum ser en chans att riva upp det prejudicerande fallet Roe vs. Wade från 1973 som slår fast att fri abort ingår i den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Och om den planen går igenom riskeras även alla de mer liberala abortlagar som finns på andra håll i USA.

Den nya lagen i Alabama röstades igenom i tisdags, och i onsdags skrevs den under av delstatens kvinnliga guvernör Key Ivey, en handling som av många kvinnor runt om i landet nu benämns som det största sveket av dem alla.

 

Och kom inte och säg att detta inte berör oss här hemma i Sverige. Även här har vi abortmotståndare som vill inskränka den fria aborträtt som vi har i landet idag. Exempelvis vill Ebba Busch Thor (KD) se en nollvision för aborter, och Sverigedemokraterna vill inskränka den fria aborträtten från arton till tolv veckor.

På söndag ska vi rösta fram våra kandidater till EU-parlamentet. Om du inte vill se strängare abortlagstiftningar växa fram även här i Europa och Sverige bör du ta dig en extra funderare på vem du lägger din röst på i helgen. För jag räknar med att du röstar. Att få delta i demokratiska val är ingen självklarhet, det är en ynnest och ett privilegium – och en skyldighet som medborgare i en demokratisk stat. Om du ännu inte vet vem eller vilket parti du ska rösta på så har SVT en alldeles utmärkt valkompass som hjälper dig att hitta rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s