Vad var det som hände?

Amerikanska flaggan

Den 9 november 1989 öppnades den första gränsövergången i Berlinmuren och framtiden låg öppen som ett oskrivet blad. Nu skulle allting bli bättre, vi skulle äntligen leva tillsammans i en tolerantare och medmänskligare värld. Idag, på dagen 27 år senare, har Amerikas Förenta Stater valt en ny president som bland sina viktigaste vallöften utlovat byggandet av en ny mur, denna gång mellan USA och Mexiko. Jag förstår inte…

Det var länge sen jag bloggade nu, alldeles för länge sen. Det är nästan så att jag glömt bort hur man gör… Jag har haft en längre period då jag prioriterat andra saker i mitt liv, trots att det hänt mycket i världen som borde ha uppmärksammats här. På senare tid har det känts som att jag varit borta så länge att det skulle krävas något riktigt stort för att det skulle kännas naturligt att återvända, som om det vore futtigt att återuppstå p.g.a. något alltför alldagligt. Jag hade hoppats att detta något skulle vara något mer positivt än vad det blev, men efter det som hände i USA i natt kan jag inte vara tyst längre…

När jag vaknade till nyheten om att folket i USA troligtvis valt Donald Trump till sin nya president var min första impuls att helt enkelt lägga mig under en sten och dö. Trots min ofta ganska skeptiska syn på samhället har jag alltid hyst en tro på mänskligheten och vår framtid, att allting pekar på att vi på det stora hela utvecklas åt rätt håll – även om vi ibland tvingas bevittna bakslag som SD:s framgångar i de senaste valen, kriget i Syrien och den skrämmande främlingsfientligheten som bubblat runt om i Europa den senaste tiden. I morse dog min tro på mänskligheten och framtiden.

Det kanske låter överdramatiskt men det är precis så jag känner. Hela min kropp har fyllts av ett stort tomrum, precis som det man känner när man mist någon närstående. Som ett bottenlöst svart hål som girigt suger i sig all livslust, framtidstro, glädje och energi och inte lämnar något kvar. Här är några anledningar till att jag känner som jag gör:

Makten: Att Trump blivit president kanske inte hade varit lika katastrofalt om det inte samtidigt blivit en republikansk majoritet i såväl Representanthuset som i Senaten. Vi kan bara hoppas att några av republikanerna i dessa instanser har samvete nog att rösta mot sin egen president när han riskerar att gå för långt, annars kan han hinna göra mycket skada under de kommande 4-8 åren.

Högsta domstolen: Under de närmaste åren har Trump nu möjligheten att sätta djupa spår även i fråga om the Supreme Court. En vakans är redan aktuell för honom att tillsätta och tre andra, två demokrater och en republikan, förväntas gå i pension inom kort. Det innebär att Trump kommer att ha makten att tillsätta fyra av de totalt nio domarna i Supreme Court, något som kan ha långtgående efterverkningar eftersom de väljs på livstid.

Säkerheten del 1: Att en så oberäknelig och lättprovocerad man som Trump ska sitta med koderna som avfyrar de dödligaste och mest ödeläggande vapen som mänskligheten någonsin skådat borde göra vilken vettig människa som helst kallsvettig. När man har så dålig självkontroll så att man inte ens anförtros tillgång till sitt eget Twitterkonto kanske man inte ska kunna starta ett världskrig med första bästa irritationsmoment genom en enkel knapptryckning.

Säkerheten del 2: Att Trump sägs vara på god fot med Putin kanske man ska se som en fördel i det här läget – de borde ju inte återuppta det kalla kriget inom någon rimlig framtid i alla fall – men samtidigt borgar det ju också för att de stater som eventuellt hotas av Putins intresse inte heller kommer att få någon hjälp av USA eller NATO om det skulle behövas. Risken för ryska ubåtar i Östersjön känns överhängande, kanske t.o.m. förutsägbar.

Klimatet: En av de saker Trump förväntas göra när han tillträtt är att riva upp FN:s klimatavtal eftersom han är en av dem som ställer sig skeptisk till fenomenet global uppvärmning. Och ser man inget hot i den globala uppvärmningen ser man heller inget fel i att t.ex. fortsätta med fossila bränslen och annat som fördärvar vår planet mer för varje dag som går.

Frihandeln: Trump förväntas driva en protektionistisk politik för att försöka återuppliva industrisamhällena i rostbältet, en politik som innebär att han vill sänka importen till förmån för den inhemska produktionen. Det kommer att slå hårt på många länder, däribland Sverige, som exporterar mycket till USA. Det kommer också att påverka svenskar och andra utlänningars möjligheter att bo, arbeta och studera i USA, något som är viktigt för många svenska företag.

Kvinnofientligheten del 1: Som en kvinna som förordar jämlikhet och rättvisa mellan könen (även kallat feminism) är det sorgligt att återigen behöva uppleva att en inkompetent man fortfarande 2016 brädar en kompetent kvinna när det gäller rekryteringar, tillochmed till en så viktig post som den som stod på spel igår. Att tanken på en kvinnlig president fortfarande skrämmer så mycket att man hellre väljer en fullkomligt inkompetent man är pinsamt, om än signifikativt, för det samhälle vi lever i.

Kvinnofientligheten del 2: Att den blivande presidenten har ett så kvinnoförnedrande synsätt – något han inte ens bryr sig om att dölja utan snarare stoltserar med – äcklar och förfärar mig. Och det faktum att vallokalsundersökningarna nu pekar på att majoriteten av de vita kvinnorna röstade på Trump är för mig obegripligt. Om du kan berätta för mig vad någon enda kvinna ser hos honom och hur någon kvinna någonsin kan välja att hellre företrädas av honom än Hillary Clinton är du hjärtligt välkommen att dela med dig i kommentarerna nedan.

Rasismen och främlingsfientligheten: Hans inställning till afroamerikaner, latinos och landets egen ursprungsbefolkning indianerna är avskyvärd. Att hans framgångar nu eldar på entusiasmen och segervittringen hos extremhögern runt om i hela Europa (och övriga världen) gör mig skräckslagen.

Jag sörjer för det amerikanska folket; för de som stöttade Clinton men även för dem som nu valde att rösta på Trump. Förlåt att jag säger det, men Trump kommer inte att göra Amerika stort igen. Vad han vill göra är att återuppväcka en värld och ett samhälle som inte finns längre. Han vill backa bandet och låtsas att de senaste decennierna aldrig hänt. Han vill återföra och stärka kvinnoförtryck, rasism, homofobi, sexism och klassförtryck och samtidigt begränsa religionsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet och annat som så många har kämpat för så länge för att uppnå. Omvärlden skakar på huvudet och kan knappt tro att det är sant. Hur kan det amerikanska folket ha missat det som vi andra sett så klart så länge?

De viktigaste vallöftena att infria efter tillträdandet enligt hans egna väljare är enligt uppgift att bygga muren mot Mexiko, att fängsla Hillary (pga mailskandalen, en utredning som FBI har lagt ner), att stoppa muslimer från inresa, att slopa Obamacare och att omförhandla handelsavtalen NAFTA och Stillahavsavtalet. Trump lovade dessutom i sitt segertal att han ska ”bygga om […] motorvägar, broar, tunnlar, flygplatser, skolor, sjukhus…”. Samtidigt har han lovat att sänka skatterna. Den som kan presentera lösningen på den ekvationen för mig är hjärtligt välkommen att göra det – jag förstår inte riktigt hur han tänkt få det att gå ihop.

Vad jag däremot har full förståelse är att Kanadas immigrationshemsida kraschade i natt (igen, det har ju hänt förr när Trump vunnit val) och att hashtagen #Calexit (som föreslår att Kalifornien borde bli en självständig stat) plötsligt trendade på Twitter. Vad min hjärna inte kan greppa är att det var så många som faktiskt valde att rösta på Trump trots alla ovan nämnda (och andra) orosmoment som kan kopplas till honom. Vi fick ju varningen om hur detta kommer att sluta redan i mars 2000 när The Simpsons sände avsnittet ”Bart to the future”, något som av skaparna själva skulle ses som ”en varning till Amerika”.

En annan dag kan vi dryfta det märkliga ”demokratiska” valsystemet USA har…

2 svar till “Vad var det som hände?

  1. Ping: Not so ”Sweet Home Alabama” anymore | Written by Emzie·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s