Mitt bästa tips för ett bättre liv

Det finns ingen så simpel handling som förändrat mitt liv så mycket. Det är verkligen ett tydligt före/efter-ögonblick för mig och jag ångrar inte en sekund att jag gjorde det. Visst var det svårt att vänja sig i början, och jag åker fortfarande dit ibland när jag är stressad, men det blir bättre; jag lovar!

Tipset lärde jag mig en gång för länge sedan under en föreläsning som Blossom Tainton höll i min dåvarande hemstad. Jag tänkte inte så mycket på det då, men på något sätt höll det sig ändå kvar i mitt minne tills jag, flera år senare, var på väg in i väggen och kände att jag måste göra något innan det är för sent och jag sitter där med näsan i spacklet. Det var då hennes ord kom tillbaka till mig:

Det finns bara två måsten: du måste andas och du måste välja!

Alla andra måsten vi väver in i våra liv är bara en illusion.

”Nej”, säger du, ”jag måste diska, och handla mat, och betala räkningarna, och gå till jobbet och hämta barnen på dagis och…”. ”Nej”, säger jag, ”du MÅSTE ingenting”. Och det är nu du tycker att jag har blivit spritt språngande galen, men låt mig förklara hur jag ser det. Vi kan ta det steg för steg.

”Jag måste diska” – Nej, det måste du inte, men du måste välja; mellan att diska och att inte göra det. Antingen får du fint och fräscht i köket och något rent att servera middagen på, eller så får du fortsätta ha en hög med disk i din diskho (och på diskbänken) tills du inte har något porslin kvar att smutsa ner. Självklart vill du gärna ha det fint och rent och snyggt – men det är inget måste, det är ett val du gör.

”Jag måste handla mat” – Nej, det måste du inte, men du måste välja; mellan att handla mat och att inte göra det. Antingen kan du gå till affären och handla maten, eller så kan du låta bli. Det kommer att bli tomt i kylskåpet och din mage kommer att börja kurra. Dina barn kommer att bli gnälliga för att det inte får mat och du kommer att bli sur på att de gnäller. Så du kanske borde handla mat – men det är inget måste, det är ett val du gör.

”Jag måste betala räkningarna” – Nej, det måste du inte, men du måste välja; mellan att betala räkningarna och att inte göra det. Antingen kan du betala hyran och undvika att bli vräkt, eller så kan du låta bli. Antingen kan du betala elen, eller så kan du plötsligt stå där en dag utan värme och möjlighet att tända lamporna eller laga mat på spisen. Självklart vill du inte riskera att stå utan bostad eller el – men glöm inte att det är ett aktivt val.

”Jag måste gå till jobbet” – Nej det måste du inte, men du måste välja; mellan att gå till jobbet och att inte gå till jobbet. Om du går till jobbet kan du fortsätta få lön varje månad, om du inte går dit kanske du riskerar att bli uppsagd för att du inte gör det du är anställd för att göra och då står du plötsligt där utan jobb och utan lön – kanske inte så smart, men det är ett aktivt val du gör.

Jag tror du börjar förstå vad jag är ute efter. Jag vet inte hur det är för dig, men för mig signalerar ordet måste ett tvång, något jag inte själv har makt att påverka, och att använda det ger mig en känsla av maktlöshet, att någon annan bestämmer över mitt liv… Men dessa känslor är inget annat än produkten av dina egna tankar, det är bara du själv som bestämmer du du vill leva ditt liv…

När jag insåg detta valde jag att bannlysa ordet MÅSTE ur mitt liv.

Genom att konvertera mina tvingande måsten till aktiva fria val fick jag en mer positiv inställning till livet. Sådant som tidigare tyngde mig ger mig nu motivation att göra det jag kanske inte tycker är så kul, men som jag ändå inser vore bra att göra för mitt eget bästa.

I början behövs det lite extra tankeverksamhet för att stoppa sig själv när m-ordet kommer ut genom munnen, men efter ett tag kommer det automatiskt. Det underlättar också att ha människor omkring sig om påminner en när man råkar yttra det förbjudna ordet, så om du bestämmer dig för att göra samma resa som jag så se till att människor i din närhet får veta det så att de kan hjälpa dig att rätta dig när du råkar formulera dig fel. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s