Kärlekens seger

Regnbågshuset | Foto lånat från The Guardian, Foto: Mark Wilson/Getty Images

Regnbågshuset | Foto lånat från The Guardian, Foto: Mark Wilson/Getty Images

Vita huset ljussattes igår kväll i regnbågens alla färger för att fira det historiska beslutet då USA:s Supreme Court slog fast att det inte är korrekt av någon stat i USA att förneka äktenskap mellan personer av samma kön.

Från en dag till en annan är det nu alltså möjligt för alla gaypar i USA, oavsett hemstat, att gifta sig och att erkännas som gift par i sin hemstad. Upprinnelsen är ett rättsfall där en homosexuell man, James Obergefell, stridit för sin rätt att nämnas som närmsta anhörig på sin avlidne makes dödsattest, något som behövs för att han senare ska få rätt att begravas tillsammans med sin livskamrat. Paret bodde i Ohio, där homoäktenskap fram till igår inte varit erkänt, och reste efter över tjugo år tillsammans till Maryland för att gifta sig innan den ene makens förestående död.

Såväl högsta domstolen som president Obama kommenterade det historiska beslutet med en koppling till alla människors lika rättigheter enligt den amerikanska konstitutionen.

”Detta domslut är en seger för Amerika. Beslutet bekräftar vad miljontals amerikaner redan känner: När alla amerikaner behandlas som jämlikar, är vi alla friare” – Barack Obama

Tack vare James kärlek, hans envishet och parets hjärtgripande historia har nu kärleken vunnit en stor seger som påverkar alla homosexuella i USA och säkert kommer att ge ringar på vattnet även i andra länder världen över.

Läs mer om det historiska beslutet här

5 svar till “Kärlekens seger

  • Hej Fredrik,
   Eftersom du inte berättar varför du tycker att beslutet är felaktigt så har jag svårt att bemöta din kommentar. Som du säkert redan förstått från mitt inlägg så har vi olika syn på frågan och om du berättar lite mer om varför du anser att beslutet är felaktigt så kan jag berätta lite mer om varför jag inte tycker det. Utan dina argument jag jag svårt att föra en vettig dialog i frågan.
   Tack för att du läser min blogg. 🙂

   • I mina ögon är det två människor som älskar varandra, varför ska inte de kunna åtnjuta samma rättigheter som alla andra bara för att de råkar ha förälskat sig i just varandra och ingen annan. Vilka är vi att avgöra vad som är rätt och fel? Hur kan vi människor ta oss friheter att döma varandra? Och varför? Vårt sargade samhälle behöver all kärlek mänskligheten kan uppbringa – inte missunnsamhet, hat och rädsla för det som är annorlunda

 1. “I believe marriage is between a man and a woman. I am not in favor of gay marriage. But when you start playing around with constitutions, just to prohibit somebody who cares about another person, it just seems to me that’s not what America’s about.” – Nov. 2, 2008, while running for president, in an interview with MTV.

  Obama har inte varit nån genuin HBT positiv person.
  It is alla about politics…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s