Olösligt problem eller enkel logik?

Emanuel African Methodist Episcopal (AME) Church, Charleston

Då har det hänt igen… I onsdags kväll gick en ung amerikansk beväpnad (vit) man in i en folksamling och öppnade eld bland oskyldigt folk, denna gång i en kyrka.

De säger att gärningsmannen var rasist och eftersom dådet utfördes i en kyrka för afro-amerikaner lägger man givetvis den största skulden på rasismen. Men i mina ögon finns det en större bov än så som gömmer sig i den amerikanska kulturen…

Det spelar ingen roll om dödsskjutningarna äger rum i skolor, i kyrkor eller biografer – eller om gärningsmannen dödar på grund av rasism, anti-feminism, ekonomiska problem, dåliga betyg eller mental ohälsa – problemet ligger i att de alla, när de kände frustrationen stiga i kroppen, hade alldeles för enkel tillgång till vapen! Att det amerikanska folket i allmänhet – och NRA (National Rifle Association) i synnerhet – med dårars envishet, år ut och år in, hävdar den oinskränkta rätten för alla medborgare att bära vapen, med hänvisning till konstitutionens andra tillägg (2nd amendment).

Under sina år som president har Barack Obama inte mindre än sju gånger tvingats kommentera liknande dödsskjutningar i olika minnestal. Han är inte dum – han förstår varför det händer gång på gång. Det finns hur mycket statistik som helst som  svart på vitt kan visa på sambandet mellan massakrer och tillgången till vapen, t.ex.:

Vapenvåld

Enligt statistik som jag hittat på Vox.com ägde USA:s medborgare år 2007 88,8 skjutvapen per 100 invånare – att jämföra med nr två på listan, Yemen, med 54,8. Det finns helt enkelt inget land som kommer ens i närheten!

Skjutvapen per 100 medborgare Karta: Reddit-användare Phillybdizzle

Skjutvapen per 100 medborgare | Karta: Reddit-användare Phillybdizzle

(Är det bara jag som tycker att Sverige lyser lite obehagligt mycket rött på den här kartan? Gissar att vi kan skylla det på hobbyjägarna…)

Problematiken i USA ligger framförallt i att den amerikanska vapenlobbyn sitter på så mycket makt. Det verkar inte spela någon roll hur många massakrer som genomförs i landet, man verkar ha fått för sig att den amerikanska grundlagen (konstitutionen) inte kan ändras… Och NRA:s självklara svar på alla frågor är ”ju fler vapen, desto större säkerhet”. Så var det efter tragedin i skolan Sandy Hook Elementary i Newton 2012, när man hävdade att om bara lärarna hade haft vapen så hade de kunnat skydda sina elever. Samma sak säger man nu, om bara kyrkobesökarna hade haft vapen så hade detta inte hänt.

Man skulle kunna tro att amerikanerna saknar det vi andra kallar enkel logik… Man behöver inte vara ett snille för att se grunden till problemet, men ändå verkar det som att det som för oss andra ter sig fullkomligt uppenbart samtidigt är fullkomligt obegripligt för dem… (Å andra sidan räknar de fortfarande längder i miles, feets och inches, vikter i pounds och volymer i pints och gallons – USA är ett av endast tre länder i världen som inte använder sig av det metriska systemet, tillsammans med Burma och Liberia) så jag vet inte… 🙂 )

Den australiske ståuppkomikern Jim Jefferies sätter på ett lysande sätt ord på det som vi nog alla skulle vilja säga till amerikanerna. Han förklarar även varför det andra tillägget uppstod och gör sedan en klockren koppling till landets tidigare slaverihistoria – och jag jublar inombords för varje punchline han sätter i det här klippet:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s