The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup Foto: The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup Foto: The Ocean Cleanup

Jag tycker om att skriva om goda nyheter när jag stöter på dem och här kommer en till som jag fick nys om tidigare i veckan: The Ocean Cleanup.

För att förstå vidden av den här nyheten måste vi börja med att prata om grundproblemet som föregår den, den oerhörda mängden skräp (främst plast) som flyter runt i våra världshav. Människan har under lång tid, medvetet eller omedvetet, lämnat spår efter sig i sjöar och hav utan att bry sig om konsekvenserna. I våra oceaner har detta resulterat i stora områden där skräp av varierande slag har samlats tack vare havsströmmarna. I dagsläget finns fem sådana områden identifierade, den största av dem ligger i norra stilla havet och kallas vanligtvis för ”The Great Pacific Garbage Patch” eller ”Det stora stillahavssopområdet”.

OceanGyres

Uppskattningsvis finns i dagsläget över 5,25 biljoner (5 250 000 000 000 st!) bitar plast i våra oceaner och trots att vi vet att vi inte borde lämnar människan fortfarande ca 8 miljoner ton plast i haven  – varje år! Ca en tredjedel av detta avfall befinner sig i the Great Pacific Garbage Patch.

Man har med olika metoder försökt lista ut hur man ska fånga upp allt detta skräp och på så sätt sanera haven, men eftersom merparten av det är små fragment inte större än en lillfingernagel så funkar det inte med traditionella uppsamlingsverktyg som nät etc. utan att samtidigt skada djurlivet.

Det är nu den här underbara nyheten kommer in i bilden. The Ocean Cleanup är ett initiativ baserat på en ny, passiv teknologi som går ut på att, istället för att jaga runt med båtar och nät i haven och samla upp skräpet, istället låta havsströmmarna hjälpa till att samla upp plasten i en gigantisk, flytande barriärkonstruktion. Jag ska inte gå vidare in på hur detta fungerar (det finns en lättförståelig förklaring på organisationens hemsida) men man beräknar att man på 10 år ska kunna fånga upp ca 42% av The Great Pacific Garbage Patch, ca 70 320 000 kg – vilket är endast en bråkdel av den tid man beräknat att ett traditionellt båt-och-nät-samlande skulle ta, ca 79 000 år! Om man dessutom tar med i beräkningen den miljöpåverkan som dessa båtar skulle innebära, samt kostnader för drivmedel, besättning etc. och jämför dessa med The Ocean Cleanup som passivt ligger och flyter lugnt och stilla för sig själv i havet så kan man kanske börja förstå vidden av teknologins fördelar för vår planet.

Som grädde på moset planerar man dessutom att se till att allt skräp som samlas upp ska tas om hand och användas som en alternativ energikälla.

Ett första pilottest ska sjösättas, troligtvis redan nästa år, med en ”liten” 2 km lång barriär i närheten av ön Tsushima mellan Japan och Sydkorea. Där ska den sedan ligga i två år för att man ska kunna se hur mycket skräp som samlas upp, och hur fort, för att sedan gå vidare med projektet i större skala.

Och hör på det här: Bakom The Ocean Cleanup står den blott 20-åriga holländska innovatören och entreprenören Boyan Slat. Kom inte och säg att dagens ungdomar inte har driv och samhällsengagemang!

Boyan Slat Foto: The Ocean Cleanup

Boyan Slat Foto: The Ocean Cleanup

Donera gärna ditt bidrag till initiativet på Theoceancleanup.com så hjälps vi åt att göra vår planet till en bättre plats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s