Sverige, Sverige älskade vän

Sveriges Nationaldag – vår allra nyaste helgdag. Många i vårt avlånga land undrar fortfarande hur den ska firas men jag tycker mest att det känns spännande att få vara med i en tid som får möjlighet att skapa denna alldeles nya tradition för eftervärlden.

Det viktigaste för mig är att manifestera den omtanke, kärlek och tolerans som det sekulariserade föregångslandet Sverige står för utomlands. Att vi är öppna och nyfikna inför nya kulturer och människor. (Nej, jag vet att inte alla i vårt land är med på det tåget ännu, men så länge majoriteten av befolkningen är det så hyser jag hopp.) Hissade flaggor och nationalsången i alla ära, men för mig är den finaste delen av den här dagen de medborgarskapsceremonier som anordnas runt om i landet för att hälsa nya svenskar välkomna officiellt. Såvitt jag vet var Stockholms Stadshus först ut med dessa ceremonier 1991 och fr.o.m. i år är de obligatoriska att anordna för alla kommuner i landet.

Hur vi väljer att fira vår (relativt) nykläckta Nationaldag är upp till oss. Jag väljer att låta den stå för välkomnande, integration, främlingsnyfikenhet, mångfald, tolerans och omtanke. Vad väljer du?


Eftersom vi inte har någon officiell nationalsång (Du gamla, du fria används traditionellt men har aldrig utnämnts genom politiskt beslut) tänkte jag bjuda er på några alternativ till den som vanligtvis brukar höras dagar som denna.

Wilhelm Stenhammars tonsättning av Verner von Heidenstams Sverige från 1905 är alldeles fantastisk om man råkar ha en kör till hands. Lite svår att stämma upp till allsång med däremot (vilket kan vara en anledning till att den inte använts lika flitigt som Dybecks Du gamla, du fria). Såväl text som melodi är härligt nationalromantiskt svulstiga och bär på en ödmjukhet och stolthet för vårt land och dess mångfacetterade historia och natur. Här i en version med Stockholms Musikgymnasium:

Ett annat modernare alternativ kan vara Kents Sverige från 2002, skriven av Jocke Berg. Denna melodi är vemodigare och texten sätter fingret på den tudelade inställning vi svenskar idag har till de som kommer till oss och ber om att få vara en del av vår gemenskap. Inte en kandidat för en ny nationalsång kanske, men likväl ett viktigt budskap att reflektera över en dag som denna:

Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s