En global flagga för vår planet?

Space walk

Häromdagen snubblade jag över denna lilla godbit i kategorin goda nyheter som inger framtidstro och hopp för mänskligheten, och nu måste jag givetvis dela den med er!

Flaggor har alltid varit ett stort intresse för mig, jag minns att jag i mellanstadiet älskade geografilektionerna när vi fick lära oss allt om världens kontinenter, länder, dess huvudstäder, valutor och flaggor (det var innan geografin övergick till att prata om bergarter, naturresurser och annat ointressant). Därför fastnade jag givetvis direkt när jag hittade den här artikeln på Upworthy som berättade om en ny flagga som tagits fram för att representera vår planet i olika sammanhang i framtiden.

Det är inte första gången någon har föreslagit en global flagga för att representera vår planet, men den här är utan tvekan den snyggaste och mest genomtänkta designen hittills, i alla fall i mitt tycke. I en värld där flaggor oftast kopplas samman med nationell patriotism och en känsla av vi mot dem (i krigföring, sportsammanhang, eurovision mm) behöver vi en symbol som enar oss och påminner oss om att vi alla hör ihop. Designern bakom den nya flaggan, svensken Oskar Pernefeldt, beskriver dess syften såhär:

1) Att användas vid representation av planeten Jorden.
2) Att påminna Jordens invånare att vi delar denna planet oavsett nationella gränser, att vi ska ta hand om varandra och den planet vi lever på.

The International Flag of Planet Earth

The International Flag of Planet Earth Design: Oskar Pernefeldt

Flaggan i sig är klarblå med en vacker, blomliknande symbol i mitten uppbyggd av sju vita ringar. Pernefeldt beskriver designens symbolism såhär:

I flaggans centrum bildar sju ringar en blomma – en symbol för livet på Jorden. Ringarna är sammanlänkade vilket representerar hur allting på vår planet, direkt eller indirekt, är sammanlänkade. Det blåa fältet representerar vatten, vilket är en livsnödvändighet, och även för att större delen av vår planets yta täcks av hav. Blommans yttre ringar bildar en cirkel som kan ses som en symbol för Jorden som planet och den blå ytan kan representera universum.

Det officiella förslaget är Oskar Pernefeldts examensarbete vid Beckmans Designhögskola i Stockholm men nyheten har spritt sig som en löpeld över världen och har fångats upp av såväl The Washington Post, The Verge, Quartz, tidigare nämnda Upworthy och flera andra. Mycket av genomslaget kan troligtvis härledas till de visualiserande och fantasieggande foton som byrån Bsmart levererat till projektet samt den kortfilm, animerad av Johan Fredriksson, som förklarar flaggans design och symbolik.

Visst är det häftigt att tänka sig en framtid där vi har ett faktiskt behov av en symbol för att representera oss Jordmedborgare i ett interstellärt sammanhang, men framför allt slås jag av symbolvärdet en sådan flagga kan ha för oss här och nu; som en påminnelse om att vi, oavsett nationsgränser, religioner eller andra mänskliga påfund, som människor på denna planet hör ihop. Flaggans symbolik hjälper oss även att minnas vår samhörighet med, och beroende av, naturen och att vi behöver samverka med den för att överleva som art. Flaggans idé manar till tolerans, samverkan och värnandet av livet, naturen och dess artrikedom.

Av den anledningen är Pernefeldts projekt så mycket mer än bara ett examensarbete i design – det är ett internationellt fredsprojekt som jag hoppas får större genomslag i världen än bara en liten kort buzz på internet under några veckor den här försommaren.

Besök gärna projektets hemsida för mer information och fler vackra bilder.

Astronaut portrait

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s