Varför Australien bör vinna ESC 2015

Guy Sebastian, Tonight Again - Australien ESC 2015

Guy Sebastian med kör under onsdagens repetitioner. Foto: Thomas Hanses (EBU)

Jag hoppas att det nu inte är någon som har missat att Australien är med och tävlar i ESC i år men jag tar det igen för att räta ut eventuella frågetecken. De är alltså specialinbjudna i år p.g.a. tävlingens 60-årsjubileum, de är direktkvalificerade i finalen och är det enda deltagande landet i tävlingen som tillåts att rösta i båda semifinalerna.

Australien och dess invånare har följt och älskat Eurovision Song Contest under en lång tid, många tillskriver detta intresse ABBA och deras framgång i ESC p.g.a. det svenska bandets omåttliga popularitet i landet. Australiensiska tv-bolaget SBS har sänt ESC sedan 1983, sedan 2009 även med egen kommentator. Sedan 2010 har de australiensiska tittarna haft egna omröstningar och sedan Baku 2012 har de även ett eget kommentatorsbås på plats i arenan med oss andra.

Deras hängivenhet till ESC har alltid fascinerat mig, särskilt med tanke på den stora tidsskillnaden (i huvudstaden Sydney är klockan 05.00 på söndagsmorgonen när livesändningen sätter igång, på västra sidan av kontinenten är klockan bara 03.00). När jag först fick nys om att de skulle bjudas in till årets tävling sa jag genast att det är självklart att de måste få vinna. Kan tyckas lite förhastat av en ESC-nörd som jag att uttrycka nåt sånt innan jag ens hört deras låt (eller något annat lands heller för den delen) men det var min magkänsla som tog överhanden i det läget.

Nu har jag både hört och sett alla bidragen ett antal gånger och här kommer mina lite mer genomtänkta argument för en australiensisk vinst ikväll:

1. Detta är en once-in-a-lifetime opportunity för Australien. Det är nu eller aldrig. Alla vi andra kommer att få många andra tillfällen att vinna den här tävlingen – även Måns om han nu skulle vilja, han är fortfarande ung och har framtiden för sig.¹

2. Jag skulle verkligen unna australiensarna en riktig segeryra efter alla dessa år av förbehållslös lojalitet. Att de sitter och tittar på detta spektakel live, vid en okristlig tid på dygnet, utan att ha någon möjlighet att vara med och påverka utgången i tävlingen eller ens några egna representanter att heja på, det förtjänar respekt och ödmjukhet. För oss som har fått uppleva segerns sötma några gånger under tävlingens historia vet hur mycket en vinst kan påverka ett helt land – en hel befolkning – oavsett om man gillar tävlingen eller inte. Alla är värda den känslan någon gång i sitt liv och om fansen down under bara har en möjlighet att göra detta så skulle jag gärna vilja ge dem den erfarenheten.

3. Efter den mellanakt de fick förtroendet att leverera till ESC förra året i Köpenhamn har jag stora förhoppningar på vad de skulle bjuda oss på nästa år i form av mellanakter, vykort och humorinslag om de vinner i år och får uppdraget att arrangera tävlingen 2016.²

4. Om de vinner i år, och därmed får arrangera ESC 2016, kommer de att vara direktkvalificerade till finalen även nästa år i enlighet med EBU:s ordinarie regler. De kommer då med andra ord att få njuta av Eurovision-yran från insidan ytterligare en gång samtidigt som vi får chansen att åtnjuta deras närvaro igen – en win-win i mitt tycke.

6. Låten Tonight Again tillhör en underrepresenterad genre i tävlingen – soul – som definitivt bör stärkas och ta mer plats i ESC. Vi vet hur mycket ett vinnande bidrag påverkar bidragen kommande år, se till exempel på det överdrivna antalet ballader i år efter Conchitas vinst förra året. Jag ser fram emot många fler soullåtar i framtiden.

6. Och jo, Australien levererar faktiskt en av de allra bästa låtarna i årets startfält.

Vad som talar emot charmiga Guy Sebastian och hans Australien är det anonyma startnummer de fått i kvällens final. Att gå ut som nr 12, mitt i startfältet och strax efter Måns effektfulla nummer dessutom, kan sänka deras möjligheter till vinsten. De går dock på direkt efter Cyperns stillsamma ballad vilket kan hjälpa en smula då de får en chans att liva upp stämningen när vi kommit knappt halvvägs in i kvällen som i övrigt mestadels bjuder på ballader i alla dess former…

Jag vill bara förtydliga att jag inte alls har något emot vår kära Måns och verkligen inte skulle missunna honom den seger som många redan har förhandstippat honom. Hans nummer är skitsnyggt, låten är grym och han sjunger fantastiskt bra och med den säkerhet och självklarhet som många andra i den här tävlingen borde vara beredda att ge sin högra arm för att själva besitta. Om Måns vinner kommer jag självklart att jubla av stolthet precis som alla andra – jag säger bara att jag kommer att vara minst lika lycklig om det blir våra gästande vänner från det södra halvklotet som lämnar kvällens final med segertrofén.


¹ Det går nu i och för sig vilda rykten om att EBU eventuellt leker med tanken på att utvidga tävlingen och låta länder utanför EBU:s ordinarie sändningsområde, bland annat Australien men även Kina har bubblat upp som en potentiell framtida deltagare under gårdagen då de i år sänder såväl semifinaler som final live för första gången i år efter att de 2013 sänt en censurerad version av finalen i kinesisk tv. Rykten är dock inget man ska lita på och tills vi hört något annat bekräftat från EBU så kommer jag att bortse från dessa, men jag håller tummarna för att de stämmer och att tävlingen är på väg att bjuda in andra spännande länder, kulturer och traditioner. Initiativet skapades ju som ett fredsprojekt för att föra Europas länder närmre varandra så att utvidga den tanken till andra områden utanför vår kontinent ligger faktiskt helt i linje med ursprungsvisionen.

² Ja, Australiens SBS kommer att få arrangera ESC 2016 om de vinner i år, inte i Australien dock utan i valfritt Europeiskt land tillsammans med det landets tv-bolag. Det ryktas om att de redan valt Tyskland som eventuell samarrangör om det skulle bli aktuellt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s