Min kompletta guide till finalen i ESC 2015

Måns Zelmerlöw, Heroes - Sverige ESC 2015

Måns Zelmerlöw på scenen i andra semifinalen. Foto: Andres Putting (EBU)

[updaterad 23 maj 2015, kl 17.06]

Det märks verkligen på årets startfält att det var en ballad som vann förra året så det är bara att bita ihop och koka kaffet extra starkt så att ni kan hålla er vakna hela vägen in i kaklet.

I år bjuder finalen på 14 ballader, 3 flyglar, 2, tonartshöjningar, 4 fredsbudskap, 2 klädbyten, 4 låtar med fiolsolon, ett par dansande vargar, 5 bidrag med annan text på annat språk än engelska, mycket stillastående, lite falsksång, många effektfulla bildproduktioner på bakgrundsskärmen – men bara en streckgubbe.

Slutstriden borde stå mellan Sverige, Italien, Ryssland och Australien, och förutom dessa bör även Azerbajdzjan, Norge, Belgien och förhoppningsvis Cypern landa hyfsat högt upp placeringsmässigt.

De senaste dygnen har Belgien, Israel och framförallt Serbien rusat uppåt i bettinglistorna där Måns sedan lång tid tillbaka legat i en betryggande ledning, just nu med ryska Polina och italienska Il Volo strax efter. Siffrorna nedan är hämtade från Eurovisionworld.com nu på lördagseftermiddagen. Sedan igår har jag även kompletterat varje bidrag med kortrecensioner – tre ord för att beskriva varje nummer – håll tillgodo!

01 Slovenien: Maraaya, Here For You
#SLO Svängigt, Hippt, Charmigt
Som inledning bjuder duon Maraaya från Slovenien på lite härligt svängig indiepop som sticker ut i sammanhanget. Älskar pianoriffet, fiolen och sångerskan Marjetkas raspiga röst – det känns bra att de får starta först på lördag så att alla kan lyssna med fräscha öron. Hennes trademark är hörlurarna som hon alltid har när hon uppträder på scenen. Den paljettprydda dansaren är dessutom grym tycker jag.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 13

02 Frankrike: Lisa Angell, N’oubliez Pas
#FRA Elegant, Sentimentalt, Sövande
En kompetent men sövande ballad från franska Lisa Angell, på franska givetvis, som vill att vi inte ska glömma det förflutna men bygga oss en bättre framtid, för de generationer som gått före oss och för de som ska komma efter. Budskapet är fint, Lisa är en duktig sångerska och scenproduktionen med den sönderbombade staden är minnesvärd –  men jag somnar nästan. Och startnummer 2 är inget turnummer i den här tävlingen direkt.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 20

03 Israel: Nadav Guedj, Golden Boy
#ISR Lekfullt, Medryckande, Färgstarkt
En sextonårig curlingunge som klagar hos sin mamma för att någon krossat hans hjärta och sedan går ut med polarna och festar för att glömma… men sedan blommar låten ut i en härligt svängig arabpop av det där stuket som jag har så svårt att motstå. Det verkar som att hans kondition inte riktig vill samarbeta när han ska sjunga och dansa samtidigt på scen så det är tur att han har kören med som backar upp. Jag befarar att det här blir en riktig sommarplåga om den placerar sig högt i tävlingen, guldskor har ju funkat bra i ESC förr…
Vinstchans enligt världens bookmakers: 11

04 Estland: Elina Born & Stig Rästa, Goodbye To Yesterday
#EST Trist, Oförargligt, Överskattat
En duo som har sociala medier att tacka för sin existens. Han en stor musiker, låtskrivare och producent som såg henne i ett klipp på YouTube och skickade ett meddelande till henne på Facebook för att fråga om hon var intresserad av ett samarbete. Numret är en déjà vu från Mello 2013 när Erik Segerstedt (med gitarr) och Tone Damli sjöng Hello Goodbye, också den låten med dagen efter-tema. Elina och Stig vann den nationella tävlingen med 79 % av rösterna men jag förstår inte varför de valt en så låg tonart? Båda två sliter med de låga verserna men så snart refrängen går igång så känns det genast bättre.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 6

05 Storbritannien: Electro Velvet, Still In Love With You
#GBR Oskyldigt, Kitschigt, Spektakulärt
Britterna själva är tydligen upprörda för att den här låten fick representera dem i årets tävling men jag hoppas att de kommer att bli glatt överraskade av en bra placering. Elektro-swing med vibbar från 20-talet, fiolriff, scat och hysteriskt mycket text som jag hoppas att de sätter som en smäck på lördag. Hoppas även att de kan överföra videons sprakande energi till tv-sändningen från Wien, deras outfits sticker i alla fall ut i jämförelse med övriga artisters. Utöver bandet Electro Velvet är killen i den här duon även sångare i Rolling Stones-tributbandet Rolling Clones som turnerar både i UK och utomlands, något som man kanske har svårt att tro när man ser honom i det här sammanhanget.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 15

06 Armenien: Genealogy, Face The Shadow
#ARM Högtravande, Spretigt, Överdrivet
Armenien har, med tanke på årets ESC-tema “Building Bridges”, valt att skapa en sånggrupp med sex artister från hela världen; Europa, Amerika, Afrika, Asien, Australien och Armenien – alla med rötter i Armenien såklart. När alla i gruppen dessutom har olika sångtekniker och den specialkomponerade låten ska innefatta dem alla så blir det minst sagt rörigt, särskilt i sticket. Snygg detalj i slutet när de placerar sig vid sina respektive hem på den projicerade världskartan på golvet.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 17

07 Litauen: Monika Linkytė & Vaidas Baumila, This Time
#LTU Färgsprakande, Spralligt, Harmlöst
I Litauens nationella final återstod den här låten och tre artister som skulle tävla om att får framföra den då två av dem valde att ställa upp som en duett och vann. Att döma av deras framträdande verkar Monika och Vaidas båda ha föredragit att vara soloartister och  i mina ögon blir numret bara ytligt och fjantigt. Som ett komplement till den traditionella kisspausen introducerar Litauen i år pusspausen, vet inte riktigt vad jag ska tycka om den, men det som händer bakom solisterna måste ses som ett statement i sammanhanget och den piken känns bra – fram med regnbågsflaggorna!
Vinstchans enligt världens bookmakers: 23

08 Serbien: Bojana Stamenov, Beauty Never Lies
#SRB Överraskande, Okuvligt, Galet
Jag gissar att Serbiens Bojana redan är bokad för årets Pride-festivaler runtom i Europa. Det här är ett klassiskt pride-anthem, stort, svulstigt och stolt. Sångerskan har en mäktig röst och budskapet är enkelt: ”Finally I can say , yes, I’m diff’rent, and it’s okay”. Många reagerar frågande till det hysteriska utbrottet halvvägs in i låten men för egen del tycker jag att det är just det som gör hela låten så speciell. De senaste dygnen har Bojana rusat på bettinglistorna, från 28:e till 8:e plats, vem vet var hon landar till slut på lördag…
Vinstchans enligt världens bookmakers: 7

09 Norge: Mørland & Debrah Scarlett, A Monster Like Me
#NOR Storslaget, Hjärtknipande, Stilrent
Våra grannar från Norge fick ett perfekt startnummer direkt efter Serbien, nu kan de verkligen få glänsa. När man lyssnar på texten till den här powerballaden så griper den verkligen tag i maggropen på en – att säga adjö till någon man älskar är aldrig lätt, särskilt inte till de här smäktande tonerna. Att de har röster som passar utmärkt tillsammans, och att hon låter som Adele, gör det inte mindre tilltalande. Med ett avskalat gyllenskimrande nummer blir det riktigt bra – tur det, när videon var det mest obegripliga jag sett på länge.
Sverigekoppling: Svenske Mattias Carlsson har varit med och tagit fram scenshowen.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 8

10 Sverige: Måns Zelmerlöw, Heroes
#SWE Mäktigt, Effektfullt, Självsäkert
Måns levererar sitt nummer avslappnat och säkert, hans interaktion med grafiken känns klockren och hjälper honom att sticka ut från mängden och etsa sig fast i minnet hos de som ska rösta. Tyvärr blir körerna inte lika mäktiga nu när han endast får med sig fem extra röster på scen, men det märker väl troligtvis vara vi svenskar som har något att relatera till. Känner mig fortfarande tudelad till hans outfit, den känns för alldaglig på en ESC-scen men samtidigt hjälper det låten och tekniken att få fokus. Och även om jag har svårt att som landsman värdera numret objektivt så säger många, inklusive bettinglistorna, att han kommer att vinna i år – den som lever får se. Mycket bra startnummer mellan Norge och Cypern, men det finns andra (läs Italien) som verkligen dragit hem storvinsten i startnummerlotteriet i natt så det känns fortfarande inte tryggt på något sätt enligt mig.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 1

11 Cypern: John Karayiannis, One Thing I Should Have Done
#CYP Avskalat, Stillsamt, Kärleksfullt
Snygg, avskalad ballad som kontrast till Måns nummer precis innan. Innerligt, trovärdigt och säkert levererar tjugoåriga John Karayiannis den här olyckliga kärlekshistorien på ett alldeles lysande sätt. Grafikens komplettering av det snygga sticket är klockrent; subtilt men samtidigt effektfullt. Risken finns att han kommer att falla i glömska för att han råkar komma precis efter Måns i startfältet, precis som stackars Schwiez fick göra den andra semifinalen, men om nån akt i finalen ska klara den utmaningen så är det detta nummer.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 18

12 Australien: Guy Sebastian, Tonight Again
#AUS Oemotståndligt, Coolt, Avslappnat
Tack vare att ESC fyller 60 år i år är Australien, med sin ESC-trogna fanbase, inbjudna att delta i årets tävling – och på vilket sätt de väljer att göra det! Guy Sebastians ”Tonight Again” är en grym soullåt som jag bara älskar hejdlöst. Den är intuitiv, lätt att sjunga med i och innehåller ett par riktigt bra hooks som fastnar i skallen. Redan innan jag hörde låten första gången sa jag att jag ville att Australien skulle vinna och efter att ha hört den är jag än mer övertygad. Återstår att se om Australiens stora kärlek till ESC är besvarad eller inte. Såvitt jag kunde se från repetitionsklippet på YouTube från i onsdags så sjunger han klockrent live och numret ser bra ut så det verkar lovande. Inte något särskilt bra startnummer dock, men han får i alla fall förtroendet att väcka oss efter Cyperns finstämda ballad.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 5

13 Belgien: Loïc Nottet, Rhythm Inside
#BEL Experimentellt, Fräckt, Modernt
Åh vad jag älskar det här! Den suggestiva, rytmiska låten i kombination med det minimalistiska svartvita numret. I tisdags satte de allt perfekt; sången, kören, koreografin… Jag bara njuter av den här nittonåringen och hans egenkomponerade, och för ESC unika, låt från start till mål!
Vinstchans enligt världens bookmakers: 4

14 Österrike: The Makemakes, I Am Yours
#AUT Behagligt, Daterat, Menlöst
Efter Belgien vadar vi nu in i den balladdränkta halvan av kvällen… Hela det här numret doftar John Lennon, hans långhåriga period i slutet av sitt liv, vid en flygel med en gungande trallvänlig popballad. Det är lätt att sjunga med men låten kommer att glömmas bort i sammanhanget. I den nationella tävlingen lät man en pyrotekniker leka med flygeln i sista refrängen när sångaren lämnat den men denna specialeffekt har de tydligen fimpat till ESC. Jäsp! [Update: pyroteknikerna fick tydligen åka med till Wien i alla fall, jag var tydligen felinformerad tidigare.]
Vinstchans enligt världens bookmakers: 24

15 Grekland: Maria Elena Kyriakou, One Last Breath
#GRE Smäktande, Överambitiöst, Krystat
Den här balladen hade haft god chans att vinna EM i långa, höga toner – något som Maria Elena kämpar febrilt med att klara av. Man riktigt känner hur andfådd hon är på slutet men kanske är det med flit med tanke på låtens titel, jag vet inte. Balladen är väl helt ok men eftersom hela ESC översvämmats mer än vanligt av ballader i år – troligtvis p.g.a. att förra årets vinnare var en ballad – så kommer den att drunkna i mängden tror jag.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 16

16 Montenegro: Knez, Adio
#MNE Melankoliskt, Sorgset, Omfamnande
Ingen ESC-final är fulländad utan en smäktande ballad från balkanballadernas mästare Željko Joksimović (Lane moje, Lejla m.fl.). I år kommer bidraget från Montenegro och framförs av Knez som är en av landets mest populära artister. Trots att jag inte kan något av balkanspråken så förstår jag att balladen handlar om en oändlig sorg efter en kärlek som gått bort och budskapet riktigt skär i hjärtat. Att ligga som tredje balladen på raken och direkt efter Grekland i startfältet var väl däremot ingen vinstlott precis.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 25

17 Tyskland: Ann Sophie, Black Smoke
#GER Skumt, Skrikigt, Enerverande
Hela Tyskland stod som frågetecken, men ingen var mer förvånad än Ann Sophie när hon, som förlorade duellen i finalen av den nationella uttagningen med 21 % av rösterna, fick överta segern i direktsändning strax efter att den populära vinnaren Andreas Kümmert korats. Andreas, som överlät segern till sin motståndare för att han inte ansåg sig vara redo för något så stort som ESC, framförde en avskalad låt med bara en akustisk gitarr och pianokomp som tyvärr hade klarat sig långt mycket bättre än vad detta bidrag kommer att göra. Jag blir i alla fall glad att se att både hon och numret har utvecklats sedan den nationella uttagningen. Många av hennes irriterande ticks är borta men kvar finns fortfarande hennes Lena-wannabe-dialekt som jag hade kunnat vara utan.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 27

18 Polen: Monika Kuszyńska, In The Name Of Love
#POL Sympatiskt, Behjärtansvärt, Mediokert
Vi stretar vidare i balladträsket, nu med en sång om fred och tolerans från Polen. Jag förstår att hon valt att framföra den på engelska för att komma ut med det viktiga budskapet, men hennes uttal är tyvärr långt ifrån bra och det riskerar att kännas lite patetiskt och platt. Massa långa toner som hon har svårt att hålla live på scenen och som även gör låten lite enformig. Efter en bilolycka 2006 är hon delvis förlamad och blir nu inskriven i historieböckerna som den första rullstolsburna ESC-artisten någonsin.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 26

19 Lettland: Aminata, Love Injected
#LAT Förföriskt, Mystiskt, Hypnotiskt
Mellan två ballader med mycket tydliga och allvarliga budskap kommer så den här lilla pärlan från Lettland. Love Injected är en suggestiv, mystisk låt från sångerskan Aminata med rötter i tre kulturer; Europa, Afrika och Ryssland. Jag älskar sånt här och hennes röst passar alldeles utmärkt till låten. Numret är snyggt på scen men jag hade gärna sett ett par dansare med en grym koreografi à la Bounce. Hennes klänning har jag dock inte mycket till övers för…
Vinstchans enligt världens bookmakers: 9

20 Rumänien: Voltaj, De La Capat/All Over Again
#ROM Gripande, Angeläget, Vädjande
Rockbandet Voltaj, ett av Rumäniens främsta sedan 20 år tillbaka, sjunger om sorgen och saknaden hos alla familjer som splittras på grund av att den ena eller båda föräldrarna ger sig iväg för att arbeta utomlands. Bandet startade förra året en kampanj, delacapat.ro, för att stödja de barn som blir lämnade ensamma. Delar av texten sjungs på knagglig engelska, något jag i vanliga fall inte gillar, men i sammanhanget förstår jag att de vill ha fram sitt budskap och de får därför mitt fulla stöd för att de överger hemspråket i slutet. Gillar scenbilden med de utplacerade resväskorna; enkelt och talande.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 22

21 Spanien: Edurne, Amanecer
#ESP Snyggt, Längtansfullt, Magiskt
Edurne är förutom sångerska även skådespelerska, musikalartist, programledare och imitatör. Hon är förtrollande vacker, duktig sångerska och med den svenskproducerade låten från några av våra egna stora Mello-giganter Boström och G:son har hon bra förutsättningar i tävlingen. Jag älskade den snygga och magiska musikvideon och livenumret är också riktigt läckert men på repetitionerna har hon tyvärr levererat en del falska toner. Dessutom erbjuder Edurnes nummer på ett klassiskt Euphoria-danssolo och ett riktigt effektfullt, klassiskt ESC-klädbyte som bidrar till helheten.
Sverigekoppling: Låten är skriven och producerad av svenskarna Tony Sánchez-Ohlsson, Peter Boström & Thomas G:son.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 12

22 Ungern: Boggie, Wars For Nothing
#HUN Finstämt, Innerligt, Sublimt1
Det här är årets mest avskalade och innerliga bidrag och jag är så glad att det tog sig till final. Ungerns Boggie kommer till Wien med endast fem korister och en akustisk gitarr på ljudfilen. Många känner kanske igen henne från en musikvideo som cirkulerade i sociala medier nyligen där hennes ansikte photoshoppas till perfektion medan hon sjunger låten Nouveau Parfum, Videon har nära 6,3 miljoner visningar på YouTube hittills. Vackert fredsbudskap – lyssna på texten – och en snygg grafik i bakgrunden. Lägg märke till vad som händer med de virvlande vapnen i bakgrunden mot slutet av låten.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 19

23 Georgien: Nina Sublatti, Warrior
#GEO Suggestivt, Explosivt, Energiskt
Nu får vi äntligen vakna till liv igen, tack för det Nina! Maffigt, mystiskt och mäktigt från Nina som vann Georgiens Idol 2013. En sån låt som jag hade velat ha dansare till, men den snygga ovädersgrafiken i bakgrunden skapar bra dramatik ändå. Jag kan inte för mitt liv förstå varför hon har de där fjäderprydda axelvaddarna, men det där speciella silversmycket hon har i håret däremot är coolt tycker jag.
Sverigekoppling: Sångerskan Nina har gjort låten tillsammans med den välkände svenske Mello-kompositören Thomas G:son.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 14

24 Azerbajdzjan: Elnur Huseynov, Hour Of The Wolf
#AZE Fantasieggande, Vackert, Imponerande
Och så var det dags att somna om… Men Elnur, med en färsk vinst från turkiska The Voice i februari i bagaget levererar riktigt bra. Med någon form av varulvstema intar han scenen tillsammans med ett par duktiga dansare, en snygg bakgrundsgrafik och en mäktig låt med svenskt ursprung. Tror dock att tittarna är lite trötta på ballader vid det här laget så risken finns att startnumret inte bådar väl för det svensk-azerbajdzjanska teamet. (Vissa av er kanske känner igen från 2008 när han representerade ESC-debuterande Azerbajdzjan, då i en ängelkostym tillsammans med den diaboliske duettpartnern Samir.)
Sverigekoppling: Sandra Bjurman, Nicklas Lif och Lina Hansson har skrivit låten tillsammans med tyska Nicolas Rebscher. De dansande vargarna koreograferade av den gudomliga Ambra Succi från den svenska dansgruppen Bounce och videon är inspelad i en lägenhet i Stockholm med utsikt över Stora Essingen.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 10

25 Ryssland: Polina Gagarina, A Million Voices
#RUS Polerat, Känslosamt, Pretentiöst
Polerade Polina lyser med sin vita klänning, sitt blonda hår och sina perfekta vita tänder. Min första reaktion på videon var ”photoshoppat till perfektion” och jag tycker att allting med det här numret känns påklistrat och falskt. Jag vet att många reagerar avståndstagande till att Ryssland envisas med att skicka låtar med fredsbudskap men jag vill tro att det ryska folket gärna vill stå bakom ett sådant budskap även om man driver en annan politik i Kreml. Polinas nummer var helt klart det mest populära i tisdagens semifinal och hon kommer att gå långt på lördag, men vinst? Nej, jag tror inte det. Inte som det känns just nu i alla fall.
Sverigekoppling: Bland låtskrivarna återfinns bland annat svenskarna Gabriel Alares och Joakim Björnberg som även hjälpte ryska Dina Garipova till en femteplats i Malmö för två år sedan.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 2

26 Albanien: Elhaida Dani, I’m Alive
#ALB Emotionellt, Intensivt, Desperat
Att skriva klart den här låten i tid blev en kamp mot klockan efter att kompositören drog tillbaka den låt som ursprungligen vann den nationella uttagningen i Albanien. Den börjar lugnt som en tröstande omfamning och växer mot slutet till en mäktig och känslosam urladdning. Elhaida är en riktigt bra sångerska som vunnit många prestigefyllda priser i hemlandet såväl som Italiens The Voice 2013. Hon hade dock lite svårt att sjunga rent i tisdags men jag hoppas att det går bättre för henne på lördag för jag gillar verkligen den här låten. Hon har dock ingenting med slutstriden att göra.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 21

27 Italien: Il Volo, Grande Amore
#ITA Dramatiskt, Svulstigt, Präktigt
Härligt svulstig ballad av tre unga killar som borde falla alla Il Divo-fans i smaken. Operapop på hög nivå, kompetent, snyggt och dramatiskt. De här killarna är riktigt duktiga , sjunger i snygga stämmor och på sitt modersmål – finns det nåt vackrare språk att sjunga ballader på? Ett av de segertippade bidragen i årets tävling tillsammans med Australien, Ryssland och… Sverige. Killarna från Italien har i alla fall lyckats kamma hen vinstlotten vad gäller startnummer jämfört med vinnarkonkurrenterna så risken finns faktiskt att det kan bli ESC på Italiensk mark nästa år.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s