Surt – extra surt – ESC-surt?

Daniel Kajmakoski, Autumn Leaves - Makedonien ESC 2015

Daniel Kajmakoski Foto: Andres Putting, Elena Volotova (EBU)

Nej, nu måste jag bara ta upp det här problemet med falsksång i Eurovision Song Contest. Jag förstår inte hur det kan vara så svårt – år efter år!

Europas länder (ja, jag lämnar Australien utanför i den här diskussionen eftersom det här är ett återkommande problem för ESC och inte unikt för i år) ägnar månader under vårvintern åt att välja ut de allra bästa representanterna för sina respektive länder till världens största musiktävling. Jag har svårt att tro att det är så få sångare som kan sjunga rent, alternativt så många som inte har musiköra, här i världen så att vi inte kan få ihop till ett fyrtiotal hyfsade akter en gång om året.

Visst, vissa verkar inte kunna leverera live redan från början (läs t.ex. Portugal, Estland och Danmark) enligt de liveframträdanden de skickar som förhandsvideos inför ESC – men hur kommer det sig att andra duktiga artister verkar transformeras till falsksångare så snart kamerorna slås på och ESC går live?

Man skulle ju kunna tro att det döljer sig en falsksångare bakom varje inskickad musikvideo och att de bara kan låta bra i finputsade studioproduktioner, men flera av dem som inte presterade igår sjöng faktiskt hyfsat bra även på repetitionerna tidigare i veckan.

Det mest lysande exemplet från gårdagen är stackars Daniel från Makedonien. I den inskickade musikvideon (f.ö. en av årets två snyggaste) sjöng han sin vackra ballad Autumn Leaves riktigt bra vilket gav mig höga förväntningar. Och att döma av klippen från den gångna veckans repetitioner som lagts upp på YouTube har han gjort bra ifrån sig även på plats i Wien. (Självklart inte alltid klockrent men det förväntar jag mig aldrig av ett rep då få ger 100 % utan väljer att spara sig tills det gäller.) Men sen kom gårdagens livesändning och nu vet jag inte vad man bör skylla på – Nerver? Dålig scenvana? Övertaggning? Medhörningen? Precis samma scenario drabbade även Elhaida från Albanien (bra video, hyfsad repetition, sur live) även om hon inte lät fullt så illa som Daniel igår.

Jag vägrar att tro att det finns så få artister i Europa som klarar av pressen att stå på en ESC-scen att man inte kan skrapa ihop ett tillräckligt hyfsat startfält en gång om året. Kvarstår då att det skulle vara nåt fel på teknikleveransen från produktionens sida. Men bör man inte säkerställa att man kan bjuda på toppkvalitet när man ställs inför utmaningen att agera värd för en av världens största tv-produktioner och vill visa upp sig från sin allra bästa sida?

Med gårdagens sura toner i närminnet fasar jag nu mer än någonsin inför Portugal imorgon. Deras sångerska Leonor Andrade bjöd på mer falska än rena toner i sin förhandsvideo, faktiskt lite bättre på repet häromdagen men och om trenden håller i sig från gårdagen så ska vi alltså räkna med något ännu värre imorgon kväll – akta er för hennes tonartshöjning säger jag bara… jag ryser av blotta tanken…

2 svar till “Surt – extra surt – ESC-surt?

  1. Ping: Min kompletta guide till finalen i ESC 2015 | Written by Emzie·

  2. Ping: Min sammanfattning av ESC 2015 | Written by Emzie·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s