ESC Semifinal 2 – 21 maj 2015

eurovision2015

Torsdagens program bjuder på två svenskskrivna bidrag, Azerbajdzjans Hour of the Wolf och Måns Heroes – vi håller naturligtvis tummarna för dem ikväll.

01 Litauen: Monika Linkytė & Vaidas Baumila, This Time
Om första semifinalen började actionladdat så börjar den andra semin med menlöst tramsig trallpop. I Litauens nationella final återstod den här låten och tre artister som skulle tävla om att får framföra den då två av dem valde att ställa upp som en duett och vann. Att döma av deras framträdande verkar Monika och Vaidas båda ha föredragit att vara soloartister, jag ser ingen kemi mellan dem och numret blir bara ytligt och fjantigt i mina ögon. Som ett komplement till den traditionella kisspausen introducerar Litauen i år pusspausen, vet inte riktigt vad jag ska tycka om det.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 23

02 Irland: Molly Sterling, Playing With Numbers
Mellan Litauen och San Marino framstår irländska Mollys sorgsna ballad som ett under av trovärdighet och innerlighet. En enkel setup med musiker och kör framför en lugnande skogsmiljö ger mig hopp och refrängens ”give a little love” ger mig vibbar från klassiska irländska schlagerlåtar från förr. Molly är bara 17 år och är tydligen beroende av honung säger hon själv.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 31

03 San Marino: Anita Simoncini & Michele Perniola, Chain of Lights
För fjärde året i rad har ESC-legenden Ralph ”Ein bißchen Frieden” Siegel fått förtroendet att skriva bidraget för San Marino.  I år har dock artisten Valentina Monetta bytts ut mot sextonåringarna Anita och Michele som båda tävlat i Junior ESC 2014 respektive 2013. Jag stör mig på alla inövade fjantiga armrörelser och jag tycker mig se att killen tycker att alltihop är lika pinsamt och fjantigt som jag, något som inte direkt stärker trovärdigheten i sammanhanget.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 38

04 Montenegro: Knez, Adio
Ingen ESC är fulländad utan en smäktande ballad från balkanballadernas mästare Željko Joksimović (Lane moje, Lejla m.fl.). I år kommer bidraget från Montenegro och framförs av Knez som är en av landets mest populära artister. Trots att jag inte kan något av balkanspråken så förstår jag att balladen handlar om en oändlig sorg efter en kärlek som gått bort och budkapet riktigt skär i hjärtat. Jag hoppas bara att han inte blir vimmelkantig av koreografin.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 35

05 Malta: Amber, Warrior
Årets andra låt vid namn Warrior, den första var från Georgien. När lilla söta, väna Amber, som mest påminner mig om Molly Sandén, gör allt för att försöka övertyga mig om att hon är en erövrande krigare känns det ändå inte riktigt som att jag kan köpa det. Trots det är hon en mycket kompetent sångerska. Detta var femte gången på raken som Amber ställde upp i den nationella tävlingen, skam den som ger sig.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 34

06 Norge: Mørland & Debrah Scarlett, A Monster Like Me
När man lyssnar på texten till den här powerballaden så griper den verkligen tag i maggropen på en – att säga adjö till någon man älskar är aldrig lätt, särskilt inte till de här smäktande tonerna. Att de har röster som passar utmärkt tillsammans, och att hon låter som Adele, gör det inte mindre tilltalande. Med ett avskalat nummer blir det riktigt bra – tur det, när videon var det mest obegripliga jag sett på länge.
Sverigekoppling: Svenske Mattias Carlsson har varit med och tagit fram scenshowen.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 9

07 Portugal: Leonor Andrade, Há Um Mar Que Nos Separa
Portugal får alltid pluspoäng från mig för att de envisas med att sjunga på portugisiska, men varför ska det vara så svårt att hitta en portugisisk artist som inte sjunger falskt? Videon från den nationella uttagningen var EM i falsksång, nu är hon aningen bättre – något jag endast tillskriver tekniken och teknikerna på plats i Wien – men fortfarande långt från OK, särskilt i tonartshöjningen. Sången handlar om en olycklig kärlek men jag tycker att hon mest utstålar ilska, och varför hon ”axelrockar” med i refrängens pauser är för mig en obegriplig gåta. Och varför har kören de där hattarna på sig?
Vinstchans enligt världens bookmakers: 40

08 Tjeckien: Marta Jandová and Václav Noid Bárta, Hope Never Dies
En powerballad framförd av den i hemlandet välkända musikalartisten Václav och sångerskan Marta, som är mer känd i Tyskland där hon bor. Han har en härligt rivig röst och även hon sjunger riktigt bra. Grafiken i bakgrunden är snygg och numret i sin helhet är stilrent och enkelt så att låten kommer till sin rätt. Mina första anteckningar när jag såg videon var ”stora tuttar” och ”massa muskler”, synd att han valt att ha långärmat i Wien…
Vinstchans enligt världens bookmakers: 39

09 Israel: Nadav Guedj, Golden Boy
En sextonårig curlingunge som klagar hos sin mamma för att någon krossat hans hjärta och sedan går ut med polarna och festar för att glömma… men härligt svängig arabpop av det där stuket som jag har så svårt att motstå. Det verkar som att hans kondition inte riktig vill samarbeta när han ska sjunga och dansa samtidigt på scen så det är tur att han har kören med som backar upp. Jag befarar att det här blir en riktig sommarplåga om den placerar sig högt i tävlingen, guldskor har ju funkat bra i ESC förr…
Vinstchans enligt världens bookmakers: 19

10 Lettland: Aminata, Love Injected
Suggestiv, mystisk låt från Aminata med rötter i tre kulturer; Europa, Afrika och Ryssland. Jag älskar sånt här och hennes röst passar alldeles utmärkt till låten. Numret är snyggt på scen men jag hade gärna sett ett par dansare med en grym koreografi à la Bounce. Hennes klänning har jag dock inte mycket till övers för…
Vinstchans enligt världens bookmakers: 14

11 Azerbajdzjan: Elnur Huseynov, Hour Of The Wolf
Elnur, med en färsk vinst från turkiska The Voice i februari i bagaget levererar riktigt bra. Med någon form av varulvstema intar han scenen tillsammans med ett par duktiga dansare, en snygg bakgrundsgrafik och en mäktig låt med svenskt ursprung. Elnur representerade även Azerbajdzjan när landet debuterade i ESC 2008, då tillsammans med duettpartnern Samir.
Sverigekoppling: Sandra Bjurman, Nicklas Lif och Lina Hansson har skrivit låten tillsammans med tyska Nicolas Rebscher. Dessutom är de dansande vargarna koreograferade av den gudomliga Ambra Succi från den svenska dansgruppen Bounce och videon är inspelad i en lägenhet i Stockholm med utsikt över Stora Essingen.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 7

12 Island: Maria Olafs, Unbroken
Ung, söt tjej som var i stor sett okänd på Island innan hon medverkade i den nationella uttagningen. Det verkar som att reglerna, som begränsar antalet deltagare på scenen, fick dem att prioritera fler korister framför de dansare som jag gillade så mycket i videon och det tycker jag är lite synd. Men låten är bra även om den kommer att försvinna i sammanhanget bland allt annat som framförs på den här scenen den här veckan. Maria är även skådespelerska och har bland annat spelat Louisa i Sound of Music och Ronja Rövardotter.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 10

13 Sverige: Måns Zelmerlöw, Heroes
Måns levererar sitt nummer avslappnat och säkert, hans interaktion med grafiken känns klockren och kommer förhoppningsvis att imponera på tittarna på torsdag och hjälpa honom att sticka ut från mängden och etsa sig fast i minnet hos de som ska rösta. Tyvärr blir körerna inte lika mäktiga nu när han endast får med sig fem extra röster på scen, men det märker väl troligtvis vara vi svenskar som har något att relatera till. Känner mig fortfarande tudelad till hans outfit, den känns för alldaglig på en ESC-scen men samtidigt hjälper det låten och tekniken att få fokus. Och även om jag har svårt att som landsman värdera numret objektivt så säger bettinglistorna att han kommer att vinna i år – den som lever får se.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 1

14 Schweiz: Mélanie René, Time To Shine
Mélanie går ut i skogen för att samla kraft och självkänsla att försöka ta lite fokus efter Måns. Intentionen är god men det övertygar inte riktigt, i alla fall inte mig. Ska man ha trummande korister i bakgrunden så ge dem åtminstone några ordentliga trummor att slå på och inte bara några små plexilådor som de knappt når ner till. Irriterar mig på den där melodislingan i versen som mest låter som en mobilsignal.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 36

15 Cypern: John Karayiannis, One Thing I Should Have Done
Snygg, avskalad ballad som kontrast till Schweiz nummer precis innan. Innerligt, trovärdigt och säkert levererar tjugoåriga John Karayiannis den här olyckliga kärlekshistorien på ett alldeles lysande sätt. Grafikens komplettering av det snygga sticket är klockrent. Vid sidan av musiken är han även en hängiven World of Warcraft-spelare.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 15

16 Slovenien: Maraaya, Here For You
Såhär i sluttampen på torsdagskvällen bjuder duon Maraaya från Slovenien på lite härligt svängig indiepop. Älskar pianoriffet, fiolen och sångerskan Marjetkas raspiga röst. Hennes trademark är hörlurarna som hon alltid har när hon uppträder på scenen. Den paljettprydda dansaren är dessutom grym tycker jag.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 8

17 Polen: Monika Kuszyńska, In The Name Of Love
Vi avslutar kvällen med en ballad om fred och tolerans från Polen. Jag förstår att hon valt att framföra den på engelska för att komma ut med det viktiga budskapet, men hennes uttal är tyvärr långt ifrån bra och det riskerar att kännas lite patetiskt och platt. Massa långa toner som hon har svårt att hålla live på scenen och som även gör låten lite enformig. Efter en bilolycka 2006 är hon delvis förlamad och sitter i rullstol.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s