ESC Semifinal 1 – 19 maj 2015

eurovision2015

I tisdagens semifinal hittar vi fem av de åtta bidrag som i år skrivits och/eller producerats av svenskar. Ikväll håller vi alltså på Moldavien, Nederländerna, Makedonien, Ryssland och Georgien.

01 Moldavien: Eduard Romanyuta, I Want Your Love
Klassisk öststats-actionpop som jag inte kan låta bli att gilla trots det halvnakna numret. Medryckande refräng, en bra start på den första semifinalen. Eduard är ukrainare men valde att ställa upp i grannlandet Moldaviens nationella uttagning eftersom hemlandet beslutade att avstå från ESC i år.
Sverigekoppling: Svenska låtskrivare i form av The Kennel (Erik Lewander och Hayley Aitken) tillsammans med brittiska Tom Andrews.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 37

02 Armenien: Genealogy, Face The Shadow
Armenien har, med tanke på årets ESC-tema “Building Bridges”, valt att skapa en sånggrupp med sex artister från hela världen; Europa, Amerika, Afrika, Asien, Australien och Armenien – alla med rötter i Armenien såklart. När alla i gruppen dessutom har olika sångtekniker och den specialkomponerade låten ska innefatta dem alla så blir det minst sagt rörigt, särskilt i sticket.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 18

03 Belgien: Loïc Nottet, Rhythm Inside
Åh vad jag älskar det här! Den suggestiva, rytmiska låten i kombination med det minimalistiska svartvita numret. För totalintrycket krävs det att de sätter koreografin perfekt, och gör de det så hoppas jag att de kan ta sig till final. Den här nittonåringen kvalificerar sig i alla fall till min Spotifylista utan problem.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 13

04 Nederländerna: Trijntje Oosterhuis, Walk Along
När många av årets tävlande länder skickar deltagare eller vinnare av nationella upplagor av talangtävlingen The Voice skickar Holland istället en The Voice-coach. Trijntje är en av landets mest välrenommerade artister – bland annat medlem i underbara Ladies of Soul som jag älskar – men låten kommer tyvärr att glömmas bort i sammanhanget.
Sverigekoppling: Låten är skriven av svenska Tobias Karlsson tillsammans med Hollands största stjärna Anouk som även tävlade i ESC 2013.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 32

05 Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät, Aina Mun Pitää
Finland gillar att skicka nummer som sticker ut, i år en punklåt skriven och framförd av ett band bestående av fyra medelålders män med utvecklingsstörning. Låten handlar om hur trist det är att behöva följa reglerna på deras gruppboende och det bästa med låten, enligt min mening, är att den slår ett gammalt ESC-rekord från 1966 genom att vara det kortaste bidraget någonsin, bara 1.28. Pluspoäng får de dock för att de sjunger på finska.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 6

06 Grekland: Maria Elena Kyriakou, One Last Breath
Den här balladen hade haft god chans att vinna EM i långa, höga toner – något som Maria Elena kämpar febrilt med att klara av. Man riktigt känner hur andfådd hon är på slutet men kanske är det med flit med tanke på låtens titel, jag vet inte. Snygg klänning har hon i alla fall, med tävlingens första – men absolut inte sista – navellåga urringning.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 21

07 Estland: Elina Born & Stig Rästa, Goodbye To Yesterday
En duo som har sociala medier att tacka för sin existens. Han en stor musiker, låtskrivare och producent som såg henne I ett klipp på YouTube och skickade ett meddelande till henne på Facebook för att fråga om hon var intresserad av ett samarbete. Numret är en déjà vu från Mello 2013 när Erik Segerstedt (med gitarr) och Tone Damli sjöng Hello Goodbye, också den låten med dagen efter-tema. Elina och Stig vann den nationella tävlingen med 79 % av rösterna men jag förstår inte varför de valt en så låg tonart? Ingen av dem klarar riktigt av de låga tonerna i verserna, särskilt inte han.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 5

08 Makedonien: Daniel Kajmakoski, Autumn Leaves
En av årets riktigt bra ballader som sätter sig rakt i hjärtat. Allt är bra med denna låt; melodin, texten, sångaren och de coola körsångarna. Om de bara kan bestämma sig för koreografin i tid också så kommer det att bli ett riktigt snyggt nummer. Makedonien står också för en av årets bästa musikvideos enligt mig.
Sverigekoppling: Låten är skriven och producerad av svenske Joacim ”Twin” Persson.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 24

09 Serbien: Bojana Stamenov, Beauty Never Lies
Jag gissar att Serbiens Bojana redan är bokad för årets Pride-festivaler runtom i Europa. Det här är ett klassiskt pride-anthem, stort, svulstigt och stolt. Sångerskan har en mäktig röst och budskapet är enkelt: ”Finally I can say , yes, I’m diff’rent, and it’s okay”. Jag skulle gärna studsa runt på dansgolvet till den här schlagerklassikern.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 28

10 Ungern: Boggie, Wars For Nothing
Efter Serbiens explosion väntar årets mest avskalade och innerliga bidrag. Ungerns Boggie kommer med endast fem korister och en ackustisk gitarr på ljudfilen. Många känner kanske igen henne från en musikvideo som cirkulerade i sociala medier nyligen där hennes ansikte photoshoppas till perfektion medan hon sjunger låten Nouveau Parfum, Videon har nära 6,3 miljoner visningar på YouTube hittills. Vackert fredsbudskap – lyssna på texten – och en snygg grafik i bakgrunden.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 25

11 Vitryssland: Uzari & Maimuna, Time
Uzari sjunger bra och Maimuna spelar fiol som en gudinna, men jag saknar dansare i det här numret som annars sprudlar av energi. Tror att man med dagens teknik överlåter dramat till LED-skärmen i bakgrunden istället för att som förr gestalta den fysiskt på scen, vilket jag tycker är lite trist även om dessa moderna nummer blir galet snygga med möjligheterna skärmen erbjuder. På repen har jag saknat Uzaris alvöron som han hade i videon, om har med sig dem till Wien får vi se på tisdag.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 20

12 Ryssland: Polina Gagarina, A Million Voices
Polerade Polina lyser med sin vita klänning, sitt blonda hår och sina perfekta vita tänder. Min första reaktion på videon var ”photoshoppat till perfektion” och det gör att det hela känns väldigt påklistrat och falskt. Jag vet att många reagerar avståndstagande till att Ryssland envisas med att skicka låtar med fredsbudskap men jag vill tro att det ryska folket gärna vill stå bakom ett sådant budskap även om man driver en annan politik i Kreml.
Sverigekoppling: Bland låtskrivarna återfinns bland annat svenskarna Gabriel Alares och Joakim Björnberg som även hjälpte ryska Dina Garipova till en femteplats i Malmö för två år sedan.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 4

13 Danmark: Anti Social Media, The Way You Are
Trallvänlig 60-talspop från ett ungt, nystartat band från Danmark. Det går väl inte att ta miste på att Beatles är inspirationen? Sångaren verkar inte helt bekväm med strålkastarljuset, det ser ut som att han kisar lite mycket ibland, och det är inte alltid det blir helt rent heller, men det är ju omöjligt att inte sitta och nynna med.
Sverigekoppling: Svenska sångerskan Johanna Beijbom står i kören.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 33

14 Albanien: Elhaida Dani, I’m Alive
Att skriva klart den här låten i tid blev en kamp mot klockan efter att kompositören drog tillbaka den låt som ursprungligen vann den nationella uttagningen i Albanien. Den börjar lugnt som en tröstande omfamning och växer mot slutet till en mäktig och känslosam urladdning. Elhaida är en riktigt bra sångerska som vunnit många prestigefyllda priser i hemlandet såväl som Italiens The Voice 2013.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 16

15 Rumänien: Voltaj, De La Capat/All Over Again
Rockbandet Voltaj, ett av Rumäniens främsta sedan 20 år tillbaka, sjunger om sorgen och saknaden hos alla familjer som splittras på grund av att den ena eller båda föräldrarna ger sig iväg för att arbeta utomlands. Bandet startade förra året en kampanj, delacapat.ro, för att stödja de barn som blir lämnade ensamma. Delar av texten sjungs på knagglig engelska, något jag i vanliga fall inte gillar, men i sammanhanget förstår jag att de vill ha fram sitt budskap och de får därför mitt fulla stöd för att de överger hemspråket i slutet.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 27

16 Georgien: Nina Sublatti, Warrior
Den första semifinalen avslutas med en riktig rökare från Georgien. Maffigt, mystiskt och mäktigt från Nina som vann Georgiens Idol 2013. Återigen en sån låt som jag hade velat ha dansare till, men ovädersgrafiken i bakgrunden skapar dramatik ändå. På torsdag får vi höra en annan låt från Malta med samma namn men den här är helt klart den bättre av de två.
Sverigekoppling: Sångerskan Nina har gjort låten tillsammans med den välkände svenske Mello-kompositören Thomas G:son.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s