ESC Final – 23 maj 2015

eurovision2015

The Big Five är järngänget som alltid blir direktkvalificerade till finalen pga. olika anledningar som vi inte ska ta upp här. Det har dock visat sig genom åren, sedan Eurovision Song Contest växte sig så stort att man var tvungen att börja med semifinaler 2004, att det inte alltid är en fördel. De låtar som får tävla i semifinalerna får fler lyssningar och därmed bättre förutsättningar att skapa ett mer bestående intryck hos tittarna. Sammanlagt sitter The Big Five på hela 16 segrar genom åren men om man betänker att alla dessa utom Lena, som vann med Satellite för Tyskland 2010, skedde innan Eurovisionland växte ur sin tidigare kostym så kan man nog säga att The Big Five har blivit omsprungna av övriga länder och numera har ganska svårt att hävda sig i konkurrensen. I år hittar vi dock flera guldkorn bland de direktkvalificerade bidragen så vi får se om teorierna håller eller motbevisas i år.

I år kompletteras The Big Five av Österrikes The Makemakers, som är direktkvalificerad till finalen tack vare Conchita Wursts seger i Köpenhamn förra året, och det för 60-årsjubileet specialinbjudna Australien som representeras av Guy Sebastian.

De direktkvalificerade finalisterna påbörjade sina repetitioner i Wien idag (söndag) och eftersom jag därför inte hunnit se deras nummer ännu så baserar sig mina omdömen nedan helt på deras inskickade videos. Jag lovar att återkomma med en uppdatering efter torsdagens semifinal när starordningen för finalen är fastställd, då jag även bör kunna återkomma med mina intryck från finalisternas repetitioner.

Australien: Guy Sebastian, Tonight Again
Tack vare att ESC fyller 60 år i år är Australien, med sin ESC-trogna fanbase, inbjudna att delta i årets tävling – och på vilket sätt de väljer att göra det! Guy Sebastians ”Tonight Again” är en grym soullåt som jag bara älskar hejdlöst. Den är intuitiv, lätt att sjunga med i och innehåller ett par riktigt bra hooks som fastnar i skallen. Redan innan jag hörde låten första gången sa jag att jag ville att Australien skulle vinna och efter att ha hört den är jag än mer övertygad. Återstår att se om Australiens stora kärlek till ESC är besvarad eller inte. Hoppas på ett snyggt nummer.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 3

Frankrike: Lisa Angell, N’oubliez Pas
En kompetent men sövande ballad från franska Lisa Angell, på franska givetvis, som vill att vi inte ska glömma det förflutna men bygga oss en bättre framtid, för de generationer som gått före oss och för de som ska komma efter. Buskapet är fint och Lisa är en duktig sångerska men jag somnar nästan.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 22

Italien: Il Volo, Grande Amore
Härligt svulstig ballad av tre unga killar som borde falla alla Il Divo-fans i smaken. Operapop på hög nivå, kompetent, snyggt och dramatiskt. De här killarna är riktigt duktiga (i alla fall i studion, jag vet inte hur de levererar live), sjunger i snygga stämmor och på sitt modersmål – finns det nåt vackrare språk att sjunga ballader på? Ett av de segertippade bidragen i årets tävling tillsammans med Australien och… Sverige.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 2

Spanien: Edurne, Amanecer
Edurne är förutom sångerska även skådespelerska, musikalartist, programledare och imitatör. Hon är förtrollande vacker, duktig sångerska och med den svenskproducerade låten från några av våra egna stora Mello-giganter Boström och G:son har hon bra förutsättningar i tävlingen. Jag älskade den snygga och magiska musikvideon men har ingen aning om hur numret kommer att gestaltas live.
Sverigekoppling: Låten är skriven och producerad av svenskarna Tony Sánchez-Ohlsson, Peter Boström & Thomas G:son.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 12

Storbritannien: Electro Velvet, Still In Love With You
Britterna själva är tydligen upprörda för att det här numret fick representera dem i årets tävling men jag hoppas att de kommer att bli glatt överraskade av en bra placering. Elektro-swing med vibbar från 20-talet, fiolriff, scat och hysteriskt mycket text som jag hoppas att de sätter som en smäck på lördag.  Hoppas även att de kan överföra videons sprakande energi till scenen i Wien. Utöver bandet Electro Velvet är killen även sångare i Rolling Stones-tributbandet Rolling Clones som turnerar både i UK och utomlands, något som man kanske har svårt att tro när man ser honom i det här sammanhanget.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 11

Tyskland: Ann Sophie, Black Smoke
Hela Tyskland stod som frågetecken, men ingen var mer förvånad än Ann Sophie när hon, som förlorade duellen i finalen av den nationella uttagningen med 21 % av rösterna, fick överta segern i direktsändning strax efter att den populära vinnaren Andreas Kümmert korats. Andreas, som överlät segern till sin motståndare för att han inte ansåg sig vara redo för något så stort som ESC, framförde en avskalad låt med bara en akustisk gitarr och pianokomp som tyvärr hade klarat sig långt mycket bättre än vad detta bidrag kommer att göra.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 29

14 Österrike: The Makemakes, I Am Yours
Hela det här numret doftar John Lennon, hans långhåriga period i slutet av sitt liv, vid en flygel med en gungande trallvänlig popballad. Det är lätt att sjunga med men låten kommer att glömmas bort i sammanhanget. I den nationella tävlingen lät man en pyrotekniker leka med flygeln i sista refrängen när sångaren lämnat den, vet dock inte om den effekten följer med till finalen, det får vi se senare i veckan.
Vinstchans enligt världens bookmakers: 26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s