Hur röstar du?

Med bara några dagar kvar till valet skulle jag vilja stöka till det i tillvaron och fråga hur du väljer att rösta. Nej, jag har inte för avsikt att lura dig på din demokratiska anonymitet och begära att du ska berätta för mig vilket parti du tänker rösta på. Vad jag menar är hur du gör ditt val.

valsedlar

Är det för att partiledaren verkar sympatisk, kompetent, snygg eller är duktig på att argumentera? Då bör du tänka över ditt val en gång till. Det har hänt upprepade gånger i världshistorien att folket röstat fram en ledare pga. charm eller förmåga att entusiasmera sina åhörare för att senare avslöjats med idéer och ideal som ingen i efterhand kan förstå att någon kunde stötta. En duktig debattör kan konsten att vrida och vända på orden så att alla som lyssnar tycker att argumenten låter toppen till dess att någon sätter sig ner med kritiska öron och analyserar vad som egentligen sägs. Bli inte den som faller för dessa trick, var smartare än så!

Är det för att partiet har samma åsikt som du i en specifik fråga som berör, bekymrar eller engagerar dig mycket? En bättre anledning än punkten ovan men även detta ett riskabelt förfarande. Oavsett om det gäller vård, skola, arbetsmarknad, skatter, infrastruktur, miljö eller asylpolitik så måste du vara medveten om att det parti du väljer även representerar din röst i alla andra frågor som du kanske inte tagit hänsyn till när du gjort ditt val. Enfrågepolitik är trixigt och nästan omöjligt att bibehålla någon stabilitet i eftersom väljarna velar mellan olika partier i olika sakfrågor. Det är därför opinionsmätningarna går upp och ner så kraftigt inför ett val där varje TV-sänd debatt får pendeln att svänga oregerligt och nyckfullt mellan partierna beroende på vilka frågor som debatterats.

Är det för att du är less på den politik som förs och bara vill rösta mot det nuvarande tillståndet? Tänk på att riksdags-, landstings- och kommunalval aldrig handlar om FÖR eller EMOT – som exempelvis en folkomröstning om EU eller kärnkraften är – utan dessa val är alltid FÖR någonting. Att rösta på ett oppositionsparti är inte att rösta mot den sittande regeringen, det är att rösta för den politik som oppositionspartiet står för. Så oavsett vilket parti du väljer gäller det att sätta sig in i det partiets politik och fråga dig om den stämmer överens med dina åsikter.

Oavsett vilken av ovanstående strategier du använder dig av så är de alla en förenklad lösning, en quick-fix som inte håller i längden. Vad händer när partiledaren byts ut eller när någon annan fråga blir aktuell för dig? Vad jag istället skulle vilja förorda är lite mer ljus på partiernas innersta kärna, deras ideologier. De var mycket mer synliga förr men har tappat fokus till förmån för detta ständiga jagande efter väljarsympatier från den ena eller andra gruppen… Ideologierna är de fundament som partierna vilar på, deras värdegrund och högsta ideal som alla deras beslut och strävanden utgår från. En vision om vilken typ av samhälle de vill skapa. Alla åsikter i alla sakfrågor är egentligen bara olika medel för att nå det ultimata målet, det idealsamhälle som varje parti ser framför sig. Om du vet vilken ideologi du stöttar, vilket samhälle du vill ge till dina barn och barnbarn, då behöver du inte bekymra dig om alla insmickrande partiledare, färgglada valaffischer, brännande sakfrågor, påflugna valarbetare och infekterade debatter.

Så, jag bryr mig inte om vilket parti du väljer att rösta på – så länge du röstar på den framtid du tror på.

Om du redan har varit duktig och förtidsröstat och i efterhand känner att du vill ändra dig så är din röst inte huggen i sten, gå och rösta igen på valdagen. Det är alltid den sista rösten som räknas – resten plockas bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s