Rätten till våra traditioner

Jag tycker om att tänja gränser, vidga vyer och tänka lite utanför den lilla lådan som är den verklighet vi alla lever i. Därför drar jag ofta argument till sin spets och lite längre än de flesta andra skulle göra – idag är en sådan dag och detta är det sådant inlägg… häng med så får vi se vad ni tycker om tanken…

helgdagar

Traditioner och högtider, som exempelvis midsommar som firades runt om i vårt avlånga land i helgen, är till sin natur trögrörliga. I en föränderlig värld där allting utvecklas i ett ständigt accelererande tempo är det alltid skönt att ha de trygga, oföränderliga traditionerna att luta sig tillbaka på och vila i. Någonting som alltid är vad det alltid varit och som gärna är så konservativt så att det inte ens går att diskutera eventuella förändringar i ritualerna. Tänk exempelvis på nubben till sillen, äggen på påskbuffén eller Kalle Anka på julafton… SVT skulle inte ens kunna yttra tanken att flytta Kalle till en annan kanal eller tidpunkt på dagen utan att riskera uppror och kravaller på Sveriges gator.

Den tanke som jag tänkte lufta i detta inlägg har inget med utövandet av dessa ritualer eller traditioner att göra, ni får gärna dansa runt midsommarstänger, proppa barnen fulla med godis till påsk och titta på Kalle Anka klockan tre om ni vill – Och det är just det som är min poäng: Om ni vill

Vi hävdar att vi lever i ett – förhållandevis – tolerant och inkluderande land, där alla har rätt att inneha och utöva sin egen religion och sina egna traditioner inom Sveriges gränser. Ändå har de traditionella kristna högtiderna och svenska traditionerna fortfarande en unik särställning i vårt samhälle i förhållande till alla de andra kulturer som lever och verkar i vårt land. Så gott som hela svenska folket råkar nämligen alltid vara lediga så snart en av de traditionellt svenska högtiderna infaller. (ja, jag vet att det finns de som måste arbeta också, men så behöver det inte vara…) Vi är lediga, vare sig vi vill eller inte…

Men vem skulle inte vilja vara ledig på julafton frågar du? Kanske en jude? Eller en muslim? Eller någon av alla de andra religionsutövarna som lever i vårt land idag? De har ingen glädje av att vara lediga just den 24 december utan skulle nog mycket hellre välja att vara lediga vid andra tidpunkter på året om de fick möjlighet, för att fira exempelvis Hanukka eller Ramadan.

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle idag, vare sig vi vill det eller inte, men ändå möts inte alla medborgare i vårt land av samma respekt från samhället. Du och jag behöver aldrig nyttja våra semesterdagar för att kunna fira midsommarafton eller jul, varför ska den rätten nekas dem som lever med andra traditioner i vårt land?

Eftersom jag har en vision om ett samhälle där alla medborgare visas samma respekt oberoende av kön, religion, sexualitet, kultur eller etnisk härkomst har jag också ett förslag på hur detta skulle kunna åtgärdas – ett förslag som faktiskt gagnar hela samhället (vilket jag snart ska visa):

INDIVIDUELLA HELGDAGAR

Känn på den, Låter det märkligt? Det är det inte egentligen. Tänk dig att vi istället för de röda dagar som finns i våra kalendrar idag tilldelas ett antal dagar per år som vi själva får bestämma och råda över. Enligt mina beräkningar skulle det vara 11 dagar¹ som du – och ingen annan – får förlägga under året för att fira de traditioner och högtider som du identifierar dig med.

För att det skulle kunna fungera i verkligheten krävs det att dessa dagar blir ”heliga”, dvs att dinarbetsgivare inte har någon rätt att påverka vilka dagar du väljer. I gengäld krävs det att dessa meddelas arbetsgivaren i god tid så att denne har en möjlighet att planera verksamheten på ett genomförbart sätt.

I gengäld kan en sådan lösning ge många fördelar:
1) Hela landet behöver inte stänga ner vid de större högtiderna. Verksamheten kan fortlöpa, verkstäder kan hålla produktionen igång och man skulle kunna gå till banken och göra sina ärenden även på annandag påsk,
2) Arbetsgivarna skulle inte behöva betala ut extra höga ersättningar för dem som ”tvingas” arbeta under storhelger,
3) Arbetsmarknaden skulle öppnas upp för fler personer med annan kulturell bakgrund än svensk eftersom dessa troligtvis inte skulle ha någonting emot att arbeta under jul-, påsk- eller midsommardagarna när de flesta svenskar vill vara lediga, och, framför allt
4) Vår respekt, förståelse och intresse för varandras traditioner och högtider skulle öka.

Jag för min del, som inte är så vidare värst kristen, skulle personligen hellre fira Vårdagjämningen och Vintersolståndet än Kristi Himmelfärd och Julafton… Vilka dagar och högtider skulle du välja som betyder något extra för dig? – FN-dagen? Alla Hjärtans Dag? Internationella kvinnodagen? Eller kanske Pride?

I mitt förslag har jag endast behållit en av våra nuvarande allmänna helgdagar – Nationaldagen – som bör finnas kvar för att manifestera det vi alla har gemensamt att vi bor i Sverige.

¹ Ersättning för Nyårsdagen, Trettondedag Jul, Långfredagen, Annandag påsk, Kristi Himmelfärdsdag, Första Maj, Juldagen och Annandag Jul som regleras i Lag om allmänna helgdagar samt Nyårsafton, Midsommarafton och Julafton som regleras i Semesterlagen.
Lagen om allmänna helgdagar nämner även Påskdagen, Pingstdagen, Midsommardagen och Alla Helgons Dag men eftersom dessa alltid infaller på en lördag innefattar jag inte dessa i mina beräkningar.

4 svar till “Rätten till våra traditioner

  1. En annan intressant del i det hela är ju annars att man som svensk kan uppfattas som väldigt konstig om man inte firar dessa högtider som man ”ska” göra… Men varför inte låta folk välja, vill man inte välja kan man behålla dagarna som de är – vilket säkert är bekvämt för de flesta!

    Jag har svårt att se att det skulle hända dock. I Sverige är vi lite rädda för förändring.

    • Jovisst, jag vet 😦 Men ändå har jag svårt att se vilket annat land som skulle hinna före med en liknande idé…
      Ja, jag förstår inte heller varför man ska behöva bli ifrågasatt så fort man inte följer mittfåran – oavsett vad det gäller – har vi inte kommit längre än så?

  2. Ping: Rätten till våra traditioner – del 2 | Written by Emzie·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s