Alla behöver vi goda nyheter ibland

Jag brukar ofta vara ganska kritisk och ifrågasättande i min blogg men tänkte göra ett undantag idag. Oftast är det ju de händelser och nyheter som upprör mig som får mig att engagera mig och vilja framföra min åsikt, men idag vill jag bara hylla att utvecklingen i världen ibland även visar tecken på att gå framåt ibland…

vincent_et_bruno

…för idag vigdes det första samkönade paret i Frankrike. Det är inte ens två veckor sedan den franska presidenten François Hollande undertecknade lagen som gav personer av samma kön rätt at gifta sig – och först ut blev alltså Vincent Autin och Bruno Boileau som vigdes av Montpelliers borgmästare inför sina nära och kära och ett stort pressuppbåd från hela världen.

Självklart har händelsen inte bara mötts med öppna armar. I söndags genomfördes en stor demonstration i Paris med över 100 000 deltagare som ville visa sitt missnöje med den nya lagen. Trots detta visar ändå beslutet att samhället utvecklas och att det som inte tolererades igår kanske kan komma att göra det imorgon. För någon som i likhet med mig anser att samkönade äktenskap och andra kontroversiella fri- och rättigheter är en självklarhet kan det dock ofta kännas som att utvecklingen går alldeles för långsamt men då är det händelser som dessa som håller hoppet vid liv.

I morgon ska de nygifta ansöka om adoption – även detta en rättighet de erkändes i och med den nya lagen…

En annan nyhet i media som ger mig hopp idag är den charmiga historien från York. Hörde du om den? Den högerextrema organisationen English Defence League hade kallat till demonstration utanför Yorks moské. De få som dök upp – sex personer – möttes av några församlingsmedlemmar som bjöd på te och kakor. De båda grupperna började PRATA med varandra och efter ett längre samtal bjöds demonstranterna även in i moskén för att spela fotboll.

Te, kakor och lite fotboll i glada vänners lag – finns det något mer engelskt sätt att lösa en konflikt på? Varför ger vi oss inte oftare tid att samtala med dem som inte delar våra tankar, värderingar och vår världsbild? Kanske kan man komma fram till något konstruktivt och givande istället för att fortsätta göda det destruktiva klimat som allt som oftast råder i vårt samhälle idag?

Här kan du läsa mer om händelserna utanför Yorks moské på BBCs hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s