ESC Final (uppdaterad) – 18 maj 2013

eurovision2013

För andra året i rad har ALLA låtar med svenska kompositörer inblandade tagit sig till final. I år är det sju stycken bidrag med svenska kompositörer och/eller textförfattare (förra året var det tio st) och – för första gången sedan 2009 är alla Nordiska länder i final! Eftersom startordningen inte längre lottas på presskonferensen direkt efter den andra semifinalen som tidigare, utan lades av SVT under natten fick min blogguppdatering vänta till nu…

01 Frankrike: Amandine Bourgeois, L’enfer Et Moi
Cool fransk låt med härlig basgång I verserna och medryckande stuk. Har ingen aning om hur den här blir live men jag hoppas att man kan göra låten rättvisa.

02 Litauen: Andrius Pojavis, Something Från Litauen kommer en kille som tror att han är Bono eller nåt. Lite falskt här och där men framför allt riktigt dålig engelska tyvärr, synd att så många eurovisionartister känner sig tvingade att sjunga på ett språk de inte behärskar… Jag tror att han försöker förtrolla mig med sina ögonbryn men det går inte alls bra. Gick mycket förvånande till final, fattar fortfarande inte hur det gick till…

03 Moldavien: Aliona Moon, O Mie Moldaviens Aliona är cool som går lite mot strömmen och byter från engelska till modersmål när hon går från den nationella tävlingen till Eurovision. Årets mest effektfulla klänning och det enda man kommer ihåg (fortfarande den enda låt jag inte kan komma ihåg hur den går så snart den är slut).

04 Finland: Krista Siegfrids, Marry Me Cool blond tjej med en Katy Perry-inspirerad låt full av energi. Låten har fått mycket kritik för att den sägs cementera konservativa könsroller (”I’m your slave and you’re my master”) – något som jag om någon borde förfäras över – men hon gör det med glimten i ögat och ett ironiskt leende så jag köper det. Nu när de – gissningsvis för att stoppa kritiken – lagt in den kontroversiella kyssen på slutet köper jag den rakt av, och det är trallvänligt som sjutton.
Sverigekoppling: För tredje året i rad representeras Finland av en svensktalande artist, i år sjunger man dock på engelska. Även upphovsmännen har svenskkoppling med finlandssvenske Erik Nyholm som bott och studerat i Sverige, samt Jessica Lundström som har en svensk pappa.

05 Spanien: ESDM, Contigo Hasta El Final (With You Until The End) Tror inte att denna har något med toppstriden att göra, en dussinpoplåt som är glömd i samma stund som sista ackordet klingat ut. “Med dig till slutet” låter väl fint men varför sjunger hon detta till en häst i videon?

06 Belgien: Roberto Bellarosa, Love Kills Belgiens svar på Darin är bara 18 år och vann belgiska The Voice förra våren. Mera dunka-dunka-disco med ung, mörkhårig kille. Har tydligen glidit upp som en av fansens favoriter i Malmö, troligtvis mycket för att den passar bra på dansgolven på nätterna – men vinner gör den nog inte.

07 Estland: Birgit, Et Uus Saaks Alguse Bidrag som sjungs på sitt eget språk får alltid pluspoäng från mig – något som aldrig hänt ett svenskt bidrag sedan regeln om valfritt språk infördes men det händer ofta för Estland. En söt liten ballad med vackra Birgit sårbart ensam på scenen och ett par körsångare i bakgrunden.

08 Vitryssland: Alyona Lanskaya, Solayoh Typisk bombastisk trallvänlig pop som brukar skickas i minst en version per år från Eurovisionlands nyare medlemmar i öst. Massa trummor igen och en enkel koreografi som jag tror det är meningen att man ska vilja lära sig, Kortkort kjol och skyhöga klackar som gör dansen lite väl styltig men med en så stor discokula på scenen kanske man tenderar att förlåta henne för det?

09  Malta: Gianluca, Tomorrow Gianluca vann över svenske Kevin Borg i den nationella tävlingen på Malta. En söt liten myspyslåt om förälskade Jeremy. Jag gillar du det här lågmälda, trallvänliga feel good-stuket men var rädd för att han skulle få svårt att fånga tittarnas intresse, men vidare till final gick han. Tror dock inte att han har något med toppstriden att göra.

10 Ryssland: Dina Garipova, What If En liten patetisk ballad om att mänskligheten borde ta varandra i hand istället för att slåss, ”together we can change the world forever”. Egentligen rätt så fin men jag blir så störd av videon som blir sådär pinsamt övertydlig. Blev mycket bättre live när man slapp den regisserade publiken i videon.
Sverigekoppling: Två av tre upphovsmän är svenskar, Gavriel Alares och Joakim Björnberg.

11 Tyskland: Cascada, Glorious Cascada försöker komma undan med en disco-dänga som låter misstänkt likt nåt vi hört förut, eller hur? . Den har tillochmed blivit anklagad för att vara ett rent plagiat av Loreens vinnarlåt Euphoria från 2012, och nog kan jag förstå det. Uppbyggnaden, ackorden, melodin – det är bara själva scennumret som inte påminner om förra årets svenska bidrag som var så rent, så snyggt, så perfekt… Dåliga kopior som Glorious tycker vi inte om, kom med nåt nytt istället!

12 Armenien: Dorians, Lonely Planet Det här är en glad överraskning i finalen tycker jag. En rädda världen-rockballad från Black Sabbath-gitarristen och låtskrivaren Tony Iommi. Årets snyggaste gitarrsolo och en gråtmild text som rimmar fint med årets eurovisiontema ”We Are One” med budskapet att tillsammans kan vi rädda världen.

13 Nederländerna: Anouk, Birds Dags så för tisdagens största stjärna, Anouk, som representerar Nederländerna i år. Klassisk ballad som påminner om Judy Garland på nåt vis. Gick som sista land till final från tisdagens semi, något som många musikälskare tydligen inte vågat hoppas på. Rent, avskalat nummer med fokus på Anouks vackra sång. Hon har ju också fördelen av att vara känd sedan tidigare precis som Bonnie Tyler för Storbritannien. Lite orolig för hennes startnummer bara, direkt efter Armeniens lugna rockballad…
Sverigekoppling: Upphovsmännen, Tore Johansson och Martin Gjerstad, är svenskar och låten är även inspelad i Malmö.

14 Rumänien: Cezar, It’s My Life Den här låten glömmer man inte så lätt. Som en av de största countertenorerna i sin generation brukar Cezar omnämnas som The Voice, rösten. Fantastiskt duktig, men många som satt och fnös åt honom i tv-sofforna runt om i Europa satte nog skrattet i halsen när han gick vidare till finalen. Det har dock gått bra för operapop från Rumänien tidigare, vem minns inte trendsättaren Tornero som kom fyra 2006? En kultlåt är det i alla fall redan i Eurovisionkretsar, det kan jag lova.

15 Storbritannien: Bonnie Tyler, Believe In Me Storbritannien fortsätter att skicka stora stjärnor till Eurovision, denna gång i form av Bonnie Tyler. Det har dock inte gått hem i de europeiska stugorna ännu och jag vet inte om det kommer att gå så mycket bättre denna gång heller…

16 Sverige: Robin Stjernberg, You
Robin står sig rätt bra i konkurrensen trots allt. Är dock lite orolig att låten inte kommer att gagnas av att den är direktkvalificerad till finalen. Den behöver några lyssningar innan den sätter sig hos lyssnaren, något som bla visade sig i Melodifestivalen där den var tvungen att ta vägen förbi Andra Chansen för att komma till finalen i Friends Arena. Den är dock jättestark när den väl gått fram och jag hoppas att övriga Eurovisionland fattar detta tidigare än det svenska folket gjorde… Tufft att få gå på direkt efter Bonnie Tyler, men å andra sidan kanske han väcker upp publiken efter hennes sömnpiller…

17 Ungern: ByeAlex, Kedvesem (Zoohacker Remix) Coola Ungern var på väg att bli det enda bidraget i årets tävling som skulle sjunga på svenska! Tanken var att sista versen skulle sjungas på svenska (övriga låten sjungs på ungerska) men tyvärr hann inte den omskrivna texten bli klar i tid till EBUs deadline men du kan lyssna på den här. Charmig liten låt med en psykedelisk video och som i alla fall påminner mig om Frankrikes Sébastien Tellier från 2008.

18 Danmark: Emmelie de Forest, Only Teardrops Liten söt barfota tjej och stora trummor. Jag har ju alltid varit svag för eurovisionnummer med mycket trummor och det har ju ofta gått bra, inte minst för Ruslanas ukrainska Wild Dances 2004. Danmark vann ju senast Eurovision sändes från Sverige år 2000 (med Fly on the wings of love) och det är inte alls omöjligt att de gör det igen i år… Sverigekoppling: Emmelies pappa är svensk och hennes syskon bor i Stockholm.

19 Island: Eyþór Ingi, Ég Á Líf En lugn, enformig, sövande ballad på isländska är härligt uppfriskande. Känns som en frisk havsluft som sveper in som en bris mitt i det kvava och intensiva startfältet. Och en maffig tonartshöjning blir aldrig fel i eurovisionsammanhang. En grym röst har han och ljusshowen är fantastisk!

20 Azerbajdzjan: Farid Mammadov, Hold Me Farid tävlade mot sig själv i den nationella uttagningen där han även ställde upp med en egenskriven komposition. Vann gjorde dock denna typiska svulstiga eurovisionballad skriven av en hyllad grekisk låtskrivare. Ett av de mest effektfulla numren i årets show med mannen i glasburen och kvinnan i den röda klänningen utanför – sååå snyggt!
Sverigekoppling: Svensk upphovsman i form av John Ballard.

21 Grekland: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis, Alcohol Is Free Sägs handla om den ekonomiska krisen, men det tror jag inte de partysugna på dansgolven kommer att tänka på när de hoppar jämfota och skrålar “Alcohol is free”. Älskar balkanrytmerna men nää, inte i den här versionen, Blev mycket förvånad att den gick vidare men några överraskningar ska det alltid vara i Eurovision.

22 Ukraina: Zlata Ognevich, Gravity Från Ukraina kommer Sonja Aldéns okända tvillingsyster som till discobeat sjunger att hon är som en fjäril på knackig engelska (”baaderflaj”). När vi nu i Malmö slipper den sagolika videon (fylld av gulhåriga enhörningar och annat spännande) fick vi stå ut med en jätte istället… Många grannlandsröster brukar de få men de vinner inte i år…

23 Italien: Marco Mengoni, L’Essenziale
Smäktande ballader på italienska är något vi saknat i många år när Italien valde att stå utanför Eurovision. Kanske är det för att man haft lite abstinens under dessa år som det här uppskattas så mycket. Är dock fortfarande lite putt på att de inte gav Loreen några poäng förra året men det kan ju knappast söta Marco Mengoni rå för…

24 Norge: Margaret Berger, I Feed You My Love Ett av alla årets bidrag som seglar på Loreen-effekten. Suggestiv danslåt som är riktigt bra. Margaret är dock inte lika speciell som Loreen så jag tror inte att hon får samma gensvar som förra årets vinnare som skrapade hem poäng från alla röstande länder utom ett (Italien). Men bra går det säkert och vem vet – när Eurovision arrangerades i Sverige 1985 var det Norge som vann (med La det swinge).
Sverigekoppling: Tre svenska upphovsmän: Karin Park och Machopsycho (Niklas Olovson och Robin Lynch).

25 Georgien: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani, Waterfall En riktig G:son-ballad – himla bra faktiskt. Låten biter sig fast, sångarna sjunger stundtals riktigt bra och de gör ett relativt avskalat nummer på scen så att själva låten hamnar i fokus. Är en av de bästa balladerna i år men inte i samma klass som Islands.
Sverigekoppling: Låten är skriven av Thomas G.son och Erik Bernholm. Även bakgrundskören är svensk med Mello-erfarna Johanna Beijbom, Lisette Vares Uhlmann och Hans-Martin Kagemark.

26 Irland: Ryan Dolan, Only Love Survives
Kompetent dunka-dunka-disco från Irland. Irland är Eurovisions mesta vinnare med sju vinster i bagaget, mycket tack vare Johnny Logan som själv innehar ett rekord med tre individuella vinster. En av dessa var när han som kompositör tävlade med Why me?, framförd av Linda Martin, i just Malmö 1992. Sex av dessa vinster var dock ballader så jag vet inte om det är något stöd för Ryan, men att gå ut sist i startfältet har ju lönat sig förr…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s