ESC Semifinal 2 – 16 maj 2013

eurovision2013

01 Lettland: PeR , Here We Go
Beatboxbandet PeR (Please explain the Rhythm) ställde upp för fjärde gången I den nationella tävlingen och fick äran att åka till Malmö. Om de tar med sig sina kostymer från den nationella tävlingen – jag hoppas att det gör det – så gissar jag att de kommer att slå rekord i antal paljetter på en eurovisionscen och det vill inte säga lite det.

02 San Marino: Valentina Monetta, Crisalide (Vola)
Facebooksångerskan från 2012 (Ni minns väl skandalomsusade The Social Network Song från förra året?) är tillbaka och visar att hon kan mer än att studsa runt och leka tonåring. Med samma sångerska och samma kompositör, den i eurovisionsammanhang kultförklarade Ralph Siegel, kan inte utgången bli mer annorlunda – en vacker ballad som plötsligt skiftar till klassisk eurovisiondiscopop – tyvärr…

03 Makedonien: Esma & Lozano, Pred Da Se Razdeni
Det sägs att de här två artisterna hade svårt att komma överens om vilken låt de skulle framföra, och det hörs nästan. Den coola 69-åriga damen gör hela låten, varför skulle de slänga in den där trista killen för? Han sjunger ju ändå en låt man hört tusen gånger förut, bland annat i form av Dansa i Neon från 1987.

04 Azerbajdzjan: Farid Mammadov, Hold Me
Farid tävlade mot sig själv i den nationella uttagningen där han även ställde upp med en egenskriven komposition. Vann gjorde dock denna typiska svulstiga eurovisionballad skriven av en hyllad grekisk låtskrivare. Kompetent sångare som tyvärr står som fastklistrad på scenen, i alla fall i det nationella framträdandet. Men om det är det som gör att han sjunger rent så får han gärna stå stilla för mig.
Sverigekoppling: Svensk upphovsman i form av John Ballard.

05 Finland: Krista Siegfrids, Marry Me
Cool blond tjej med en Katy Perry-inspirerad låt full av energi. Låten har fått mycket kritik för att den sägs cementera konservativa könsroller (”I’m your slave and you’re my master”) – något som jag om någon borde förfäras över – men hon gör det med glimten i ögat och ett ironiskt leende så jag köper det. Trallvänligt som sjutton, självklart går den till final.
Sverigekoppling: För tredje året i rad representeras Finland av en svensktalande artist, i år sjunger man dock på engelska. Även upphovsmännen har svenskkoppling med finlandssvenske Erik Nyholm sombott och studerat i Sverige, samt Jessica Lundström som har en svensk pappa.

06 Malta: Gianluca, Tomorrow
Gianluca vann över svenske Kevin Borg i den nationella tävlingen på Malta. En söt liten myspyslåt om förälskade Jeremy. Jag gillar du det här lågmälda, trallvänliga feel good-stuket men jag vet inte om det räcker för att fånga tittarnas intresse, jag hoppas det… Den sticker i alla fall ut i sammanhanget med intensiva Finland före och hysteriska Bulgarien efter.

07 Bulgarien: Elitsa Todorova, Stoyan Yankulov, Samo Shampioni (Only Champions)
Massa futuristiska trummor och olika rytmer blandat med traditionella harmonier och sångtekniker. Det blir lite för mycket på en gång tycker jag… Men duon står för Bulgariens bästa placering i eurovisionsammanhang då de blev femma 2007 med låten Voda.

08 Island: Eythor Ingi, Ég Á Líf
En lugn, enformig, sövande ballad på isländska känns faktiskt lite uppfriskande efter Bulgariens bidrag. Känns som en frisk havsluft som sveper in som en bris mitt i det kvava och intensiva startfältet. Och en maffig tonartshöjning blir aldrig fel i eurovisionsammanhang.

09 Grekland: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis, Alcohol Is Free
Sägs handla om den ekonomiska krisen, men det tror jag inte de partysugna på dansgolven kommer att tänka på när de hoppar jämfota och skrålar “Alcohol is free”. Älskar balkanrytmerna men nää, inte i den här versionen, Jag har jättesvårt att tippa denna låt…

10 Israel: Moran Mazor, Rak Bishvilo
Klassisk israelisk ballad på hebreiska. Jag vet inte varför jag älskar det här språket, det verkar ju helt omöjligt att sjunga på med sin säregna ljudbild – kanske är därför jag alltid är så impad. Moran är en grym sångerska och balladen är kraftfull och övertygande. Hoppas att ingen tvingar henne att ta av sig glasögonen…

11 Armenien: Dorians, Lonely Planet
En rädda världen-rockballad från Black Sabbath-gitarristen och låtskrivaren Tony Iommi. Årets snyggaste gitarrsolo och en gråtmild text som rimmar fint med årets eurovisiontema We Are One – tillsammans kan vi rädda världen. Jag gillar detta och jag hoppas att andra också gör det.

12 Ungern: ByeAlex, Kedvesem (Zoohacker Remix)
Coola Ungern var på väg att bli det enda bidraget i årets tävling som skulle sjunga på svenska! Tanken var att sista versen skulle sjungas på svenska (övriga låten sjungs på ungerska) men tyvärr hann inte den omskrivna texten bli klar i tid till EBUs deadline… Charmig liten låt med en psykedelisk video och som i alla fall påminner mig om Frankrikes Sébastien Tellier från 2008.

13 Norge: Margaret Berger, I Feed You My Love
Ett av alla årets bidrag som seglar på Loreen-effekten. Suggestiv danslåt som är riktigt bra. Margaret är dock inte lika speciell som Loreen så jag tror inte att hon får samma gensvar som förra årets vinnare som skrapade hem poäng från alla röstande länder utom ett (Italien). Men bra går det säkert.
Sverigekoppling: Tre svenska upphovsmän: Karin Park och Machopsycho (Niklas Olovson och Robin Lynch).

14 Albanien: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko, Identitet
Här kommer ett gäng U2-wannabees. Som vanligt pluspoäng för att de sjunger på sitt eget lands språk. Den tidigare kommunistiska regimen i Albanien tillät inte musikgenrer som denna och gitarristen Bledar fick länge utöva sin rock-passion i hemlighet. Kanske inte så konstigt då att han senare var med i de studentrevolter som störtade kommunismen i landet i början av nittiotalet.
Sverigekoppling: Låten är inspelad i Kingside Music Studio i Stockholm.

15 Georgien: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani, Waterfall
En riktig G:son-ballad – himla bra faktiskt. Låten biter sig fast, sångarna verkar kunna sjunga rent (kors i taket), körerna är maffiga och jag hoppas att de vågar göra ett riktigt avskalat nummer på scen så att själva låten hamnar i fokus. Kan vara en av de bästa balladerna i år.
Sverigekoppling: Låten är skriven av Thomas G.son och Erik Bernholm. Även bakgrundskören är svensk med Mello-erfarna Johanna Beijbom, Lisette Vares Uhlmann och Hans-Martin Kagemark.

16 Schweiz: Takasa, You And Me
Låten handlar om hur spänningarna i vårt samhälle är beroende av relationerna mellan individer. Gruppen, som består av medlemmar från flera generationer (från 21 till 95 år gamla) som delar passionen för musiken, skulle mycket väl kunna symbolisera sitt eget budskap. Låten är trevlig, vänlig och, tyvärr, lättglömd i sammanhanget.

17 Rumänien: Cezar, It’s My Life
Den här låten däremot glömmer man inte så lätt. Som en av de största countertenorerna i sin generation brukar Cezar omnämnas som The Voice, rösten. Fantastiskt duktig, men jag är rädd för att de flesta runt om i tv-sofforna mest kommer att skratta åt honom. Låten är ganska bisarr men kommer säkert att spelas mycket på dansgolven nere i Malmö i veckan. Det har dock gått bra för operapop från Rumänien tidigare, vem minns inte Tornero som kom fyra 2006?

Ett svar till “ESC Semifinal 2 – 16 maj 2013

  1. Om finskan skulle gifta sig med en tjej så blir det ju inte så myckey traditionella könsroller kvar. (-:

    Och Grekland. Tror man hör balkanrytmer bara för att de är klädda som de är. Egentligen är det ruskigt svängig standard-ska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s