ESC Semifinal 1 – 14 maj 2013

eurovision2013

01 Österrike: Natália Kelly, Shine
En trallvänlig och lättlyssnad poplåt under standardtemat ”gaska upp dig, jag vet att det är tungt nu men det blir bättre snart ska du se”. Natália kommer att komma till final men sedan har jag svårt att se den komma så mycket längre. Jag gillar dock det suggestiva introt

02 Estland: Birgit, Et Uus Saaks Alguse
Bidrag som sjungs på sitt eget språk får alltid pluspoäng från mig  – något som aldrig hänt ett svenskt bidrag sedan regeln om valfritt språk infördes men det händer ofta för Estland. En söt liten ballad med vackra Birgit sårbart ensam på scenen och ett par körsångare i bakgrunden.

03 Slovenien: Hannah, Straight Into Love
En pumpande danspoplåt ska tydligen få oss att vakna till, men jäsp säger jag… Den kommer att spelas flitigt på dansgolven i Malmö i veckan, frågan är om den även kommer att spelas på finalscenen på lördag? Det är nog mycket beroende på liveframträdandet, jag har bara sett videon än så länge och har svårt att uttala mig om det.

04 Kroatien: Klapa s mora, Mižerja
Vacker traditionell stämsång. Klapa, som sångstilen kallas, härstammar från Dalmatien i södra Kroatien och finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Det här kan gå hur som helst beroende på vad tittarna tycker, skön kontrast till Slovenien men samtidigt lite sövande.

05 Danmark: Emmelie de Forest, Only Teardrops
En av den första semifinalens stora favoriter sägs det. Liten söt barfota tjej och stora trummor. Jag har ju alltid varit svag för eurovisionnummer med mycket trummor och det har ju ofta gått bra, inte minst för Ruslanas ukrainska Wild Dances 2004. Emmelie går säkert till final.
Sverigekoppling: Emmelies pappa är svensk och hennes syskon bor i Stockholm.

06 Ryssland: Dina Garipova, What If
En liten patetisk ballad om att mänskligheten borde ta varandra i hand istället för att slåss, ”together we can change the world forever”. Egentligen rätt så fin men jag blir så störd av videon som blir sådär pinsamt övertydlig. Blir förhoppningsvis bättre live när man slipper den regisserade publiken så jag gissar den går till final.
Sverigekoppling: Två av tre upphovsmän är svenskar, Gavriel Alares och Joakim Björnberg.

07 Ukraina: Zlata Ognevich, Gravity
Från Ukraina kommer Sonja Aldéns okända tvillingsyster som till discobeat sjunger att hon är som en fjäril på knackig engelska (”baaderflaj”). När vi slipper den sagolika videon på tisdag (fylld av gulhåriga enhörningar och annat spännande) ska det bli spännande att se hur hon presterar live. Hon går säkert till final även om hon sjunger falskt, men om rösten håller kan det bli riktigt bra.

08 Nederländerna: Anouk, Birds
Dags så för tisdagens största stjärna, Anouk, som representerar Nederländerna i år. Coolt att göra videon i en enda tagning från musikstudion i vardagskläder framför mikrofonen. Hennes röst kommer man i alla fall kunna lita på, undrar dock hur de kommer att göra numret på scenen. Klassisk ballad som påminner om Judy Garland på nåt vis. Går förhoppningsvis till final.
Sverigekoppling: Upphovsmännen, Tore Johansson och Martin Gjerstad, är svenskar och låten är även inspelad i Malmö.

09 Montenegro: Who See, Igranka
Vad sägs om lite hip-hop från Montenegro? ”Jag ska ta dig till festen” sjunger de, men jag är ganska säker på att jag inte vill följa med dit – särskilt inte efter att ha sett den där smaklösa, märkliga videon. Undrar hur låten blir live? Det återstår att se, men jag hoppas att vi slipper höra den igen på lördag.

10 Litauen: Andrius Pojavis, Something
Från Litauen kommer en kille som tror att han är Bono eller nåt. Lite falskt här och där men framför allt riktigt dålig engelska tyvärr, synd att så många eurovisionartister känner sig tvingade att sjunga på ett språk de inte behärskar… Jag tror att han försöker förtrolla mig med sina ögonbryn men det går inte alls bra.

11 Vitryssland: Alyona Lanskaya, Solayoh
Typisk bombastisk trallvänlig pop som brukar skickas i minst en version per år från Eurovisionlands nyare medlemmar i öst. Massa trummor igen och en enkel koreografi som jag tror det är meningen att man ska vilja lära sig, så den går säkert till final. Undrar hur hon sjunger live?

12 Moldavien: Aliona Moon, O Mie
Moldaviens Aliona är lite cool som går lite mot strömmen och byter från engelska till modersmål när hon går från den nationella tävlingen till Eurovision.  Hoppas att hon tar med sig frisyren och den färgskiftande klänningen till Malmö, och snälla söta du, jag hoppas att du äter lite ibland också…

13 Irland: Ryan Dolan, Only Love Survives
Kompetent dunka-dunka-disco från Irland. Irland är Eurovisions mesta vinnare med sju vinster i bagaget, mycket tack vare Johnny Logan som själv innehar ett rekord med tre individuella vinster. Sex av dessa vinster var dock ballader så jag vet inte om det är något stöd för Ryan. ”Kärleken övervinner allt” som det brukar heta så fort det blir dags för Eurovision och till final kommer han säkert.

14 Cypern: Despina Olympiou, An Me Thimasai
Lågmäld ballad från Cypern med en kvinna som påminner väldigt mycket om Lena Ph, i alla fall i videon. Titeln betyder ”Om du kommer ihåg mig” och det är väl frågan det när det är dags för röstning? Risken finns att Despina är lite för anonym i det här startfältet men å andra siden ligger hon bra här i slutet av startfältet med två upptempolåtar före och efter så det skulle kunna gå…

15 Belgien: Roberto Bellarosa, Love Kills
Belgiens svar på Darin är bara 18 år och vann belgiska The Voice förra våren. Mera dunka-dunka-disco med ung, mörkhårig kille. Risken finns att Roberto och irländska Ryan blandas ihop när de ligger så nära varandra i startfältet och framför allt kommer de att sno röster av varandra. Men det finns många platser i finalen och jag tror att de båda får följa med dit.

16 Serbien: Moje 3, Ljubav Je Svuda
Kvällens sista bidrag kommer från Serbien och framförs av nån dysfunktionell och decimerad version av Spice Girls. För mig som är sångare ställer jag mig mycket frågande till varför de sprängt in en uppsjungningsövning i refrängen, borde de inte sjungit upp innan de gick ut på scenen? Supermärkligt…

Ett svar till “ESC Semifinal 1 – 14 maj 2013

  1. Jag gillar den där märkliga melodislingan hos muffinflickorna, tycker det var hela behållningen med numret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s