ESC Final – 18 maj 2013

eurovision2013

The Big Five är järngänget som alltid blir direktkvalificerade till finalen pga. olika anledningar som vi inte ska ta upp här. Det har dock visat sig genom åren, sedan Eurovision Song Contest växte sig så stort att man var tvungen att börja med semifinaler 2004, att det inte alltid är en fördel. De låter som får tävla i semifinalerna får ju mer lyssningar och bättre förutsättningar att skapa ett mer bestående intryck hos tittarna. Om jag var dem hade jag bett att få tävla i semi som alla andra, men det ska nog mycket till innan detta händer den här stolta skaran. Sammanlagt sitter de på hela 16 segrar genom åren men om man betänker att alla dessa utom Lena, som vann med Satellite för Tyskland 2010, skedde innan Eurovisionland växte ur sin tidigare kostym så kan man nog säga att The Big Five har blivit omsprungna av övriga länder och numera har ganska svårt att hävda sig i konkurrensen.

I år kompletteras The Big Five av Sveriges Robin Stjernberg som också är direktkvalificerad till finalen efter att Loreen vann i Baku 2012.

Frankrike: Amandine Bourgeois, L’enfer Et Moi
Cool fransk låt med härlig basgång I verserna och medryckande stuk. Har ingen aning om hur den här blir live men jag hoppas att man kan göra låten rättvisa.

Italien: Marco Mengoni, L’Essenziale
Smäktande ballader på italienska är något vi saknat i många år när Italien valde att stå utanför Eurovision. Kanske är det för att man haft lite abstinens under dessa år som det här uppskattas så mycket. Är dock fortfarande lite putt på att de inte gav Loreen några poäng förra året men det kan ju knappast söta Marco Mengoni rå för…

Spanien: ESDM, Contigo Hasta El Final (With You Until The End)
Tror inte att denna har något med toppstriden att göra, en dussinpoplåt som är glömd i samma stund som sista ackordet klingat ut. “Med dig till slutet” låter väl fint men varför sjunger hon detta till en häst I videon?

Storbritannien: Bonnie Tyler, Believe In Me
Storbritannien fortsätter att skicka stora stjärnor till Eurovision, denna gång i form av Bonnie Tyler. Det har dock inte gått hem i de europeiska stugorna ännu och jag vet inte om det kommer att gå så mycket bättre denna gång heller…

Tyskland: Cascada, Glorious
Cascada försöker komma undan med en disco-dänga som låter misstänkt likt nåt vi hört förut, eller hur? . Den har tillochmed blivit anklagad för att vara ett rent plagiat av Loreens vinnarlåt Euphoria från 2012, och nog kan jag förstå det. Uppbyggnaden, ackorden, melodin – det är bara själva scennumret som inte påminner om förra årets svenska bidrag som var så rent, så snyggt, så perfekt… Dåliga kopior som Glorious tycker vi inte om, kom med nåt nytt istället!

Sverige: Robin Stjernberg, You
Robin står sig rätt bra i konkurrensen trots allt. Är dock lite orolig att låten inte kommer att gagnas av att den är direktkvalificerad till finalen. Den behöver några lyssningar innan den sätter sig hos lyssnaren, något som bla visade sig i Melodifestivalen där den var tvungen att ta vägen förbi Andra Chansen för att komma till finalen i Friends Arena. Den är dock jättestark när den väl gått fram och jag hoppas att övriga Eurovisionland fattar detta tidigare än det svenska folket gjorde…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s