Om hot och hat på nätet

näthat

De senaste veckorna har mycket fokus i medierna legat på det s k näthatet som sprider sig som ett virus genom vårt virtuella samhälle. I första hand handlar det om kvinnor som blivit utsatta för diverse trakasserier, hot och förolämpningar för att de skrivit artiklar, krönikor och andra debattinlägg i tidningar och på nätet.

En av dem som drabbats är författaren Katarina Mazetti som efter sin – i mina ögon sett, harmlösa – krönika Svårt att finna en riktig ”svensk” i Icakuriren berättar om att hon fått utstå både hat och hot via mail och i kommentarsfält. Hon ska t o m haft ett hotfullt hembesök mitt i natten då någon bankade på hennes dörr och sedan på hennes fönster…

Många andra kvinnor, exempelvis Metros kolumnist Lisa Magnusson, Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och frilansjournalisten Jenny Norberg, vittnar nu i media om hatiska mail och webbkommentarer innehållande kränkande ord och uttryck som jag inte ens klarar av att nämna här, även om jag kanske borde. (Läs däremot gärna till exempel Lisas kolumn På nätet motarbetas sanningen för en liten inblick i dessa kvinnors vardag.)

Igår diskuterades ämnet i SVT:s Agenda – eller, diskuterades var väl att ta i… nämndes var väl kanske ett mer passande ord i sammanhanget. (Varför ska de aldrig få en chans att gå på djupet utan bara hinna snudda vid ytan i dessa typer av program?) Justitieminister Beatrice Ask intervjuades om möjligheten att med nuvarande eller skärpt lagstiftning komma åt dessa näthatare, vilket kan vara svårt då de ofta gömmer sig bakom anonyma konton eller utländska servrar. Rättsväsendet och lagstiftningen har helt enkelt inte hunnit med i den tekniska utvecklingen och nu kan alltså vem som helst utföra kriminella handlingar utan att behöva riskera att straffas, så länge handlingarna innefattar hot, trakasserier eller förtal på nätet…

I sammanhanget pratas det också mycket om tryck- och yttrandefriheten, allas lika rätt att uttrycka sin mening och sina tankar. Oftast handlar det om näthatare som känner sig tystade när chefredaktörer som till exempel Icakurirens Helena Rönnberg väljer att stänga ner kommentarsfält som fyllts av osande kommentarer med löften om mord och våldtäkt. Men borde inte tryck- och yttrandefriheten även innebära rätten att få uttrycka sin mening utan att behöva bli trakasserad, hotad och kränkt?

Medan detta diskuteras flitigt i media funderar jag på hur detta näthat har uppkommit. Visst känns det ibland som att världen har blivit en råare och kallare plats att leva i? Med finanskriser och lågkonjunkturer som dem vi ser i Europa och USA idag följer alltid ett motsvarande mått protektionism och främlingsfientlighet, se exempelvis vad som i förlängningen hände i Europa efter börskraschen 1929. När man själv får det sämre vill man gärna hitta syndabockar, och det första stället man letar på här hos ”de andra”. ”De andra” symboliserar i det här fallet vilka som helst, bara de är annorlunda än du själv. Är du t ex en ung svensk man blir det naturligt att du lägger skulden på äldre, utlänningar, invandrare eller kvinnor – det är en naturlig reaktion. I grunden handlar det om rädsla (för att förlora det man har), frustration (för att allting inte blir som man tänkt sig) och maktlöshet (för att man inte vet vad man ska göra åt det). (Varför det verkar vara just unga vita män som oftast drabbas av dessa känslor kan vi avhandla en annan gång… det här blogginlägget verkar bli illa långt ändå.)

Det som gör just nätet till en så effektiv grogrund för det här utstuderade och ivrigt blomstrande hatet är möjligheten att uttrycka sig personligt till någon utan att behöva se vederbörande i ögonen. Man kan gömma sig bakom anonyma konton eller fiktiva alter egon, men även om man uttrycker sig med eget namn så förblir man onåbar hemma framför dataskärmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s