Ring in det nya och ring ut det gamla

Nu är det snart dags att lägga 2012 till handlingarna och påbörja resan genom ett nytt år späckat med upplevelser som vi inte har någon aning om ännu. Jag påbörjade min nystart redan för 10 dagar sedan men för de flesta som använder den gregorianska kalendern är just tolvslaget på nyårsnatten det tillfälle som initierar flest nystarter – eller i alla fall försök till nystarter. I folkmun brukar de kallas nyårslöften…

Istället för att nämna något mina egna eventuella nyårslöften tänkte jag skriva lite om mina önskningar och förhoppningar inför 2013.

Happy New Year

Jag hoppas att 2013 blir året då vi börjar agera – och inte bara som tidigare reagera för att sedan nonchalera. Agera mot det alltmer skenande konsumtionssamhället, den i samhället allenarådande egocentreringen och de obarmhärtiga klimatförändringarna. Om det ska hända något så är det vi som ska göra det, vi alldeles vanliga människor – inte ”dom andra” (vilka de nu kan tänkas vara?).

Släng mindre mat! Köp mer second hand! Skänk bort kläder och annat som du inte behöver och dra ner på elförbrukningen! Försök, om du har möjlighet, att åka mindre bil och ta hellre tåget eller bussen eller cykeln eller apostlahästarna…

Jag önskar att 2013 blir året då fler kommuner följer i Västerås kommuns fotspår och startar doggybagkampanjer som ”GoBag – gott för både mage och miljö”. Komplettera gärna med kraftigt ökade avgifter för matavfall för både restauranger och livsmedelsbutiker. Avgifterna kan sedan bekosta exempelvis miljökampanjer som den ovan och/eller informationskampanjer för att lära medborgarna känna igen när livsmedel är ok att äta utan att behöva följa datummärkningen slaviskt, kunskap som tidigare var självklar allmänbildning.

Jag önskar att 2013 blir året då vi alla vågar börja ta diskussionerna med dem som inte anser att alla människor har samma rättigheter att finnas, leva och verka i vårt vackra land. Det är först när vi tar deras åsikter och intentioner på allvar som vi kan börja sticka hål på deras innehållslösa argument belysa deras bristfälligt uppbyggda resonemang och rasera deras luftslott. Självklart berör de mänskliga rättigheterna alla, inte minst dem som kommit hit i flykt från våld och förtryck. Alla har en rätt till nystart – oavsett vem du är, var du kommer ifrån, vilken hudfärg du har eller vem du älskar…

Jag önskar att 2013 blir året då förnuftet segrar över kapitalet, ett år då det inte accepteras att räkorna skickas över en hel kontinent för att handskalas för att det är mest lönsamt eller att USAnernas ”rätt att bära vapen” överskuggar deras barns rätt till en säker och trygg skolgång tack vare NRA-lobbyisternas stöd till USAs politiker och medier.

Jag läste nyligen om en stor, internationell (svensk, tillägger jag också lite stolt) klädkedja som under 2013 kommer att starta insamlingar av gamla kläder för att hjälpa till att minska världens sopberg. Jag hoppas att de får mycket positiv uppmärksamhet för detta och att 2013 blir året då många andra företag inspireras av detta initiativ och hittar egna möjligheter att dra sitt strå till stacken för vi måste alla hjälpas åt.

Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något…

Kanske kan ovanstående vara inspiration till nyårslöften i kväll – löften som inte bara gör gott för dig som individ utan även för din omvärld. Skippa de där gamla beprövade löftena som vi vet inte håller i längden – gå ner i vikt, börja träna, sluta röka etc – och satsa på en ny sorts nyhetslöften för en ny tidsålder. Och så tycker jag att vi bestämmer oss för att de här nya löftena blir sådana som kommer att hållas – det spelar ingen roll att traditionen bjuder att nyårslöften ska brytas, för nu gör vi en nystart och då kan vad som helst hända – eller hur?!

Och jag rekommenderar dig att för en gångs skull lyssna på den dikt Jan Malmsjö så inlevelsefullt reciterar just innan det är dags att korka upp bubblet. (Om du missar någon del av den för att dina nyårsfirande vänner runtomkring distraherar dig så finns den även att läsa här.) Den innehåller många nycklar till den nystart vi alla både behöver och förtjänar, exempelvis:

Ring ut den stolthet, som blott räknar anor,
förtalets lömskhet, afundens försåt.
Ring in det rätta på triumfens stråt,
och ring till seger mänsklighetens fanor.
[…]
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
ring in den tusenåra fredens rike!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s