Har du firat Boxing Day idag?

Annandag jul – i vårt land har vi inte så många traditioner kopplade till just denna dag förutom att vi äter julbordsrester vi redan tröttnat på, går på bandy, shoppar loss på tjuvstartade mellandagsreor och ger oss ut på vägarna för att komma hem från julfirande och alltför ofta hamnar i diket pga ett väglag vi inte har respekt att anpassa oss efter…

I den engelskspråkiga traditionen kallas dagen Boxing Day, en dag som ända sedan medeltiden sägs vara förknippad med en extra omtanke om de fattiga och behövande i samhället. På St Staffans dag den 26 december ställdes lådor [boxes] ut utanför kyrkorna runt om i Europa för att samla in gåvor till församlingens behövande.

I England innebar även Boxing Day att godsägarnas tjänstefolk, som fått ledigt för att besöka sina nära och kära, av sina arbetsgivare fick med sig lådor [boxes] med gåvor och mat som ett tack för årets arbete. Vanligtvis innebar även Boxing Day att kyrkornas insamlingsbössor tömdes och att innehållet delades ut bland de fattiga.

Men det finns hopp även för oss giriga och egocentriska svenskar,  jag hörde på radion häromdagen att vi svenskar på senare tid skänker mer och mer pengar till vägörenhet. Det är en nyhet som gör mig varm om hjärtat när jag förfäras över att julen nuförtiden verkar firas mer för att hylla kapitalismen och Kalle Anka än för Jesu födelse och ljusets återkomst och att nya försäljningsrekord slås i julhandeln varje år.

Föga förvånande är min julhjälte, och mitt enda måste på julafton, Karl-Bertil Jonsson…

karl-bertil jonsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s