Bara två dagar kvar…

Mayakulturen

Det sägs att jorden ska gå under på fredag – en myt som grundar sig på västerländska tolkningar av Mayaindianernas intrikata och komplexa kalendersystem. Myten, som uppkom hos europeiska forskare på 1700-talet, har senare ifrågasatts och avvisats av de allra flesta vetenskapsmän och även av Mayafolket själva.

Grunden till myten bygger på att en stor kalendercykel, bestående av fem olika parallella kalendrar om jag förstått det rätt, efter över 5000 år beräknas ta slut just på fredag den 21 december 2012, händelsevis på samma dag som vintersolståndet inträffar. Andra faktorer som spär på ödesteorin är 1) att Mayakalendern är en nedräkning (i motsats till de övriga kalendrar man känner till som brukar räkna uppåt) och 2) att esoterikerna beräknat att det just den 21 december 2012 kommer att inträffa en sk galaktisk konjunktion, dvs att Solen står på linje med Vintergatans centrum sett från Jorden, vilket inträffar bara vart 26.000:e år. Nog låter det ödesmättat alltid…

Ja visst kan allt detta väcka misstankar om en undergång, armageddon, domedag eller vad vi nu ska kalla det men jag, och många med mig, skulle hellre vilja se det som en nystart – att en cykel tar slut och att en ny tar vid, full av nya möjligheter. Flera forskare har också valt att tolka Mayakalendern just på det viset – att man når fram till en milstolpe i evolutionen och att en ny era, präglad av en högre medvetenhet, påbörjas.

En annan omtvistad fråga i sammanhanget är när detta cykelskifte verkligen ska inträffa. Mayafolket själva uppger att de tappade räkningen under 800-talet och olika forskare har beräknat cykelns slut till alltifrån 5 november 1734 till 12 augusti 2532…

Myt eller sanning – det bästa med omtvistade myter är att de är öppna för egna tolkningar och ställningstaganden. Efter den turbulenta period som jag gått igenom de senaste månaderna har jag valt att besluta mig för följande:

Mayacykeln kommer att ta slut på fredag under vintersolståndet och brytpunkten kommer att bli början på något nytt – än så länge okänt vad, men definitivt något positivt och energigivande som ger mig framtidstro.

Vad vill du tro?

Ett svar till “Bara två dagar kvar…

  1. Ping: Ring in det nya och ring ut det gamla | Written by Emzie·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s