Liv och död

Vad är det som får människan att tycka att hen har rätt att ta sig friheten att bestämma över liv och död? Vilka är vi att sitta och säga att sveriges vargstam ska innehålla si eller så många individer eller hur många älgar som ska skjutas varje år?

Jag hörde idag på radion att jägarna i Riala var oroliga för vad som skulle hända med deras älgjakt nu när vargarna börjat ge sig på älg istället för rådjur… Som om det var nån rättighet för oss människor att alltid få jaga och döda andra varelser som vi behagar? Mannen som intervjuades talade om älgjakten som ett livselixir (ja, det var hans exakta ordval) för honom och hans likasinnade – är det bara jag som ryser vid tanken? Att se dödandet av andra levande varelser som ett livselixir – det är ju groteskt!

Men, om vi nu ändå dristar oss till att låta jägaren i Riala och hans gelikar anse att älgjakten är ett livselixir för dem, borde då inte vargarnas fårjakt, som man hört så mycket om från Riala den senaste tiden, också anses vara ett livselixir – för vargarna? Jag har svårt att tro att de här älgjägarna respekteras detta livselixir så varför skulle de anses ha rätt att få sitt eget dödande livselixir respekterat? Bara för att de är människor?

Nä, skaffa er en annan hobby säger jag – förslagsvis någon som främjar liv istället för att utplåna det, men även andra neutrala hobbies går alldeles utmärkt. Frimärkssamlande, modelljärnvägar, stickning, svampplockning, kryddodling, läsning, drejning, akvarellmålning – det finns ju hur mycket som helst att välja på! Och jag lovar att alla dessa är mer passande som livselixir än att avrätta oskyldiga liv.

2 svar till “Liv och död

  1. Håller med till hundra procent. Men, det är inte lätt att förändra vad
    människan har påverkat i 100-tals år. Vad skulle hända om man slutade skjuta av älg och annat vilt? Ingen aning. Men det kanske tar lång tid för naturen att Anpassa sig? Jag tycker i alla fall att det är fantastiskt att få komma ut och fotografera vilda djur i deras naturliga miljö. Jag har fototat björn och järv på 3 meters håll från gömslen i Finnland, och uppsökt lejon, gepard och elefanter i Serengeti. Makalösa möten på djurens vilkor, och att få uppleva detta om och om igen när jag ser på bilderna är häftigare tycker jag, än att få en glimt och trycka av ett dödande skott…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s