Krig eller fred – eller?

The opposite of war isn’t peace – it’s creation!

– Mark Cohen, RENT

Motsatsen till krig är inte fred – det är skapande… Detta citat – uttalat alldeles i slutet av det kaosartade nummer som avslutar första akten i rockmusikalen RENT – fick i alla fall mig att tänka till en extra gång.

Vi får alla lära oss som små att krig och fred är ett klockrent motsatspar. Kanske stämmer det i teorin, men jag tror att frågan är mer komplicerad än så. Jag tror inte att du kan stoppa eller avsluta ett krig genom att endast övergå till ett fredligt tillstånd. Freden som sådan är givetvis en förutsättning, men bara som en grogrund för det kreativa skapandet som  är det destruktiva krigets egentliga motpol. Så länge vi endast fokuserar på att upprätthålla freden står vi alltid på tröskeln till krigsutbrott.

Det är som att säga ”du får inte retas med lillebror” till ett barn. Ordet inte sållas snabbt bort och kvar blir endast den oemotståndliga uppmaningen att retas med lillebror – helt plötsligt är det det enda som betyder någonting i hela tillvaron… Eller tänk på bantaren som säger till sig själv att hen inte får äta godis eller kaffebröd – självklart blir kolanappar och kanelbullar det enda som snurrar i huvudet. På samma sätt är det med kriget. Att säga ”nu har vi fred” blir detsamma som ”nu ska vi inte kriga” och på så sätt håller vi aktivt kvar kriget i medvetandet. Inte för att vi vill vill retas med lillebror eller äta godis eller kriga – vi kan bara inte sluta tänka på det…

Enda sättet att släppa tankarna är att distraheras av något annat – mer spännande – och helt enkelt gå vidare med livet. För barnet ovan gäller det kanske att plocka fram en leksak eller göra barnet uppmärksamt på något i omgivningen (”Titta vilken fin fågel! Vad tror du den heter?”). För bantaren kanske en promenad eller spännande film är botemedlet. För de krigsdrabbade tror jag att det är kreativiteten och skapandet som ska vara distraktionen som kan ge möjligheten att vända blad och gå vidare.

Jag tror inte att en aktivt skapande människa är kapabel att starta ett krig – den destruktivitet som krävs känns alltför motbjudande för den som lägger sitt engagemang och sin kraft på att odla och vårda sin kreativitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s